Kirsten Flipkens is uitgeschakeld op US open maar zit vast in New York: “Is Roland Garros zo nog wel haalbaar?”

Kirsten Flipkens is uitgeschakeld op US open maar zit vast in New York: “Is Roland Garros zo nog wel haalbaar?”

Foto: USA TODAY Sports

De US Open zit er definitief op voor Kirsten Flipkens (WTA 72). Onze landgenote ligt er zowel in het enkelspel als het dubbelspel uit. Maar wat nu? Flipkens vraagt het zichzelf luidop af want momenteel lijkt ze vast te zitten in New York, waardoor haar voorbereiding op Roland Garros in het water dreigt te vallen.

Flipkens en Alison Van Uytvanck werden donderdag uitgeschakeld in de eerste ronde van het dubbelspel. Het Belgische duo verloor met 6-4 en 7-6 (7/4) van de Amerikaans-Chinese tandem Nicole Melichar/Yifan Xu, de derde reekshoofden. In het enkelspel verloor Flipkens in drie sets (7-6 (7/1), 6-7 (3/7) en 6-3) van de Amerikaanse Jessica Pegula (WTA 63).

En nu, het vliegtuig op en terug naar België? Zo simpel is dat blijkbaar niet. Flipkens was samen met Ysaline Bonaventure een van de deelnemers aan de US Open die een strikter coronaprotocol moest opvolgen in New York omdat ze contact hadden met de besmette Fransman Benoit Paire.

Bubbel in de bubbel

Ze moesten dagelijks een coronatest ondergaan. “Die allemaal negatief waren”, beklemtoont Flipkens. Ze kregen geen toegang tot de kleedkamers of de restaurants, waardoor ze hun maaltijden op hun kamer moesten nuttigen. Hun entourage moest voortdurend een mondmasker dragen, ook tijdens trainingen en wedstrijden. Ze mogen de spelersbussen niet gebruiken, maar werden met personenwagens van en naar Flushing Meadows gebracht. Wanneer ze in hun hotel verbleven, moesten ze in hun kamers blijven en mochten ze geen bezoek ontvangen. Een bubbel in de bubbel dus.

“Ik ben dankbaar, maar...”

“Het wordt interessant vanaf nu”, aldus Flipkens. “Ik klaag niet over hoe alles verlopen is met de striktere protocollen. Ik ben dankbaar dat ik tenminste heb kunnen meedoen aan het toernooi. Die protocollen waren er om te vermijden dat meer mensen besmet zouden geraken. Logisch.”

“Maar”, ging ze door. “Ik lig eruit in het enkel- en dubbelspel op de US Open. De gewoonlijke routine? Een vlucht naar huis boeken. Verder: voorbereiden voor het gravelseizoen, naar Rome vertrekken. Maar nu lijkt het erop dat de elf die contact hadden met Paire hier twee weken moeten blijven sinds het contact. Dat betekent tot vrijdag 11 september! Dat wil dus zeggen geen kwalificaties voor Rome, want die starten zaterdag.”

Het tornooi van Istanboel (8 september) was al eerder geschrapt, omdat de 34-jarige Antwerpse vreest dat de veiligheidsmaatregelen in Turkije niet van het niveau van de US Open zullen zijn. “Ik ga niet onbezonnen week na week zomaar tornooien afschuimen.” Naast Rome zou ook Madrid (14 september) in beeld kunnen komen als oefendraf op gravel, maar de Spaanse hoofdstad blijft voor corona een gigantische probleemzone.

Een ultieme optie is het tornooi van Straatsburg (20 september), maar daarvoor is de selectie heel strak. “Met 28 vaste deelnemers en slechts zes via de kwalificaties. Eigenlijk wil dat zeggen dat alleen de top-50 een kans maakt en de rest zijn plan moet trekken. Vreemd toch. In deze tijden zouden ze de tabel moeten vergroten en nu gaan ze hem verkleinen. Roland Garros (27 september) staat dus op mijn to do-lijst, maar is dat haalbaar zonder voorafgaand graveltornooi? En hoe evolueert de pandemie in Parijs?”

Corrigeer