‘Pluk de stad’: online platform om oogst te delen met Mechelaars

Schepen Patrick Princen en Sofie Dewilde van Citamine geven het voorbeeld en plukken peren in het Tivolipark. ©  Stad Mechelen

Mechelen -

Aan bomen, struiken en andere eetbare planten blijft vaak heel wat fruit hangen of in tuinen blijven groenten staan. Met een online platform om oogst te delen, wil Citamine in Mechelen alvast voor een nieuwe traditie zorgen.

Sven Van Haezendonck

Via het online platform ‘Pluk de stad’ kunt u locaties vinden of doorgeven om vrij te oogsten. Citamine is het initiatief van geëngageerde Mechelaars Berit Van den Bussche, Sofie Dewilde, Stefan Van Ouytsel en Cathérine Liekens. “Met Pluk de Stad willen wij een nieuwe traditie van ‘oogstdelen’ introduceren in Mechelen. Vaak herbergen onze tuinen meer lekkere oogst dan we zelf kunnen verwerken”, zeggen ze.

Mechelse groenten en fruit

Niet alleen vrij toegankelijke oogst wordt op deze manier aangeboden. Eigenaars kunnen ook zelf plukken en de oogst al dan niet tegen betaling online aanbieden. Geïnteresseerde Mechelaars krijgen op die manier een handig overzicht waar ze echte Mechelse groenten en fruit kunnen vinden. Het stadsbestuur steunt het initiatief voluit. “We hebben alvast afgesproken dat Citamine mee het fruit in het Tivolipark mag komen plukken”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en groenontwikkeling. Op het Neerhof in het Tivolipark groeien kweepeer, mispel en zwarte moerbei, in het park zelf Dubbel Flip-peren. Omdat het om hoogstambomen gaat, spreken plukkers wel best af met medewerkers van het park.

Eetbare stad

De eerste schepen engageert zich ook om werk te maken van een meer eetbare stad. “We willen af van de steriele grasperkjes her en der. Als we dan toch voor vaste planten en bomen gaan, kunnen dat net zo goed vruchtdragende planten zijn. Bovendien heeft een eetbare stad heel wat voordelen: we brengen vergeten groente- en fruitsoorten onder de aandacht, we verbeteren de kwaliteit van onze groene plekjes en we betrekken meer Mechelaars bij het inrichten en onderhouden van de openbare ruimte”, legt Princen uit. Oppositiepartij PVDA ijverde afgelopen week ook al om meer fruitbomen aan te planten in de stad.