Rode Duivels worden dinsdag opnieuw getest nadat Brandon Mechele positief test op corona: “Er is risico dat anderen besmet zijn”

Rode Duivel Brandon Mechele heeft positief getest op corona. De verdediger van Club Brugge heeft de selectie van de Rode Duivels verlaten en gaat een week in quarantaine. Alle Rode Duivels zullen voor de match tegen IJsland opnieuw getest worden. “Er is een risico dat anderen besmet zijn”, zegt Health and Performance Manager Philippe Rosier. Club Brugge kan door de positieve test van Mechele geen beroep doen op zijn verdediger tegen Waasland-Beveren en reageert not amused.

LEES OOK. Club Brugge reageert geprikkeld op positieve coronatest van Brandon Mechele: “We betreuren dit ten zeerste”

Mechele maakte sinds vorige week dinsdag deel uit van de groep Rode Duivels die opgeroepen waren door bondscoach Roberto Martinez voor de Nations League-wedstrijden tegen Denemarken (0-2-winst) en IJsland. De test waarop hij positief bleek, werd zondag afgenomen. Om die reden trainde de verdediger van Club Brugge maandag niet mee met de groep.

“We hebben geen idee waar hij zijn besmetting opgelopen zou kunnen hebben. Iedereen houdt zich aan zijn bubbel”, zei woordvoerder Stefan Van Loock van de Belgische voetbalbond in een eerste reactie. “Of de match van tegen IJsland in gevaar komt? De overige spelers hebben allemaal negatief getest op corona, dus alles blijft zoals het is. Het is niet omdat één speler positief test, dat de match daarom niet zou kunnen doorgaan.”

Nieuwe testen en nieuw bubbelsysteem

Toch zijn ze op hun hoede bij de KBVB. De kans bestaat immers dat Mechele besmet geraakt is bij de nationale ploeg. “Wij laten ons bijstaan door eminente virologen, en zij hebben ons bevestigd dat de incubatietijd kan variëren van twee tot veertien dagen”, zegt Philippe Rosier, de Health and Performance Manager van de Belgische voetbalbond. “Daardoor zijn beide opties mogelijk: ofwel was Mechele al besmet voor hij hier aankwam, ofwel is hij hier besmet geraakt. We weten het niet.”

Daarom worden alle Rode Duivels morgen voor de kwalificatiematch tegen IJsland opnieuw getest. “Er is een risico dat anderen besmet zijn, dat kunnen we niet uitsluiten”, aldus Rosier. “Al leert de ervaring dat het wel meer voorkomt dat één speler corona heeft en de rest van de ploeg toch kan spelen. Voor de zekerheid hebben we een nieuw bubbelsysteem geïntroduceerd, waarbij de Rode Duivels constant afstand moeten houden en een mondmasker moeten dragen.”

De Europese voetbalbond UEFA heeft voor de start van de Nations League bepaald dat als het coronavirus toeslaat bij een landenteam, de wedstrijd kan doorgaan totdat er minder dan 13 spelers beschikbaar zijn.

Corrigeer