“Er bestaat zoiets als privacy”

Club Brugge reageert geprikkeld op positieve coronatest van Brandon Mechele bij Rode Duivels, bond verdedigt zich

Club Brugge reageert geprikkeld op positieve coronatest van Brandon Mechele bij Rode Duivels, bond verdedigt zich

Brandon Mechele testte positief bij de Rode Duivels, ploegmaat Simon Mignolet zal zoals alle Rode Duivels opnieuw getest worden om nieuwe besmettingen uit te sluiten Foto: BELGA

Pech voor Club Brugge. Blauw-zwart zal het zaterdag tegen Waasland-Beveren zonder certitude Brandon Mechele moeten stellen. De centrale verdediger testte bij de Rode Duivels positief op het coronavirus en moet een week in quarantaine: de landskampioen reageert not amused op het nieuws. De voetbalbond verdedigt zich ondertussen na kritiek op onduidelijke communicatie.

LEES OOK. Brandon Mechele verlaat nationale selectie na positieve coronatest: “Rode Duivels worden dinsdag opnieuw getest, kans op nog besmettingen”

“Club betreurt dit ten zeerste en wenst te benadrukken dat alle Clubspelers een negatieve test hadden afgelegd alvorens ze naar de nationale ploeg vertrokken, zo ook bij Brandon Mechele”, klinkt het persbericht.

“Al zes maanden lang volgt Club zeer strikt elk protocol rond het COVID-19-virus, zonder ook maar één positieve coronatest. Het is dan ook jammer te moeten vernemen dat er net tijdens de interlandperiode drie Club-spelers (naast Brandon Mechele ook twee spelers uit de nationale ploeg U17, red.) positief getest hebben.”

Mechele moet nu een week in quarantaine en mist al zeker de wedstrijd van zaterdag tegen Waasland-Beveren.

Spelers en stafleden ondergaan nieuwe test

Alle Rode Duivels en hun staf ondergaan dinsdag alvast in overeenstemming met het UEFA-protocol en het protocol van de KBVB opnieuw een test op het coronavirus. Dat heeft de Belgische voetbalbond bevestigd.

Bond verdedigt zich: “Er bestaat zoiets als privacy”

De positieve test van Thibaut Courtois werd vorige week door de voetbalbond ontkend terwijl binnen dezelfde bond mensen de positieve test bevestigden. Op de persconferentie gisteren deed Roberto Martinez heel onduidelijk over de afwezigheid van Brandon Mechele, die ook positief testte op corona, en insinueerde een blessure. Akkoord, er is druk van de clubs maar door zo onduidelijk te communiceren lijkt het allemaal nog erger dan het al is.

“We konden over Mechele pas duidelijk communiceren na het akkoord van de speler”, aldus Stefan Van Loock, woordvoerder van de voetbalbond. “Er bestaat zoiets als gdpr (General Data Protection Regulation: de wettelijke bescherming van privacy-gegevens, nvdr). Bovendien wisten we van het geval Mechele pas vlak voor de start van de persconferentie waar Martinez met de pers kwam praten. Wat Courtois betreft: het uiteindelijke resultaat van zijn test was wel degelijk negatief. Al de rest is medisch geheim.”

Van Loock zegt ook dat de besmetting van Brandon Mechele onmogelijk zondagnamiddag, toen de Rode Duivels het stageoord in Tubeke mochten verlaten om de familie te bezoeken, kan zijn opgelopen. “Dat heeft er niks mee te maken”, aldus Van Loock. “De spelers zijn getest vlak voor ze naar huis gingen.” Mechele was dus zondag, bij het verlaten van de Rode Duivels, al positief.

LEES OOK. “Corona zet relatie tussen clubs en bonden op scherp”

Mechele is de eerste Rode Duivel die officieel besmet is geraakt met het coronavirus. Eind maart testte voormalig international Marouane Fellaini positief; zondag raakte bekend dat 14 van de 22 spelers van de Belgische U17 het longvirus hebben opgelopen.

Dinsdagavond spelen de Rode Duivels in het Koning Boudewijnstadion tegen IJsland op de tweede speeldag in groep 2 van de A-divisie in de Nations League. Zaterdag wonnen de Duivels met 0-2 in Denemarken.

Corrigeer

Uitslagen & standen