Gevallen Volkswagen-topman Winterkorn wordt strafrechtelijk vervolgd voor schandaal met sjoemelsoftware

 

 ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

Martin Winterkorn, topman van het Duitse autoconcern Volkswagen tot het sjoemelsoftwareschandaal hem vijf jaar geleden ten val bracht, zal strafrechtelijk vervolgd worden. Dat heeft een rechtbank in het Duitse Braunschweig woensdag beslist.

Winterkorn moet nu tijdens een openbaar proces terechtstaan voor beschuldigingen van fraude. Wanneer dat proces van start gaat is nog niet duidelijk.

De vandaag 73-jarige ex-topman werd in april 2019 aangeklaagd voor zijn rol in het schandaal rond de sjoemelsoftware bij dieselwagens. Hij wordt beschuldigd van ernstige fraude en oneerlijke concurrentie. Kopers van een auto met dergelijke software zijn volgens de rechtbank misleid en hebben daardoor financieel verlies geleden.

Toen het dieselschandaal in 2015 uitbrak, was Winterkorn CEO van Volkswagen. Volkswagen bekende in september 2015 dat het sjoemelde met software, zodat emissies van dieselwagens onder testomstandigheden gunstiger uitkwamen dan bij normaal gebruik op de weg. Zowat 2,5 miljoen wagens moesten teruggeroepen worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Volkswagen

Video

Keuze van de redactie