Topdirigent sterft tijdens repetitie opera ‘Is This The End?’in de Muntschouwburg

Topdirigent sterft tijdens repetitie opera ‘Is This The End?’in de Muntschouwburg

Patrick Davin Foto: De Munt

Groot drama in de muziekwereld. Dirigint Patrick Davin (58) is woensdagnamiddag in de Brusselse Muntschouwburg overleden. Daar begonnen op dat moment een van de laatste repetities van de nieuwe opera...’Is This The End?’. Het is nog niet zeker of de première zaterdag kan doorgaan.

“Tot onze grote ontsteltenis delen wij u het uitermate droevige nieuws mee dat dirigent Patrick Davin deze namiddag overleden is. Muzikanten, zangers en medewerkers van de Munt zijn in shock en de geplande repetities werden onmiddellijk afgelast. De gedachten van de directieleden en medewerkers van de Munt gaan op dit moment uit naar de familie en nabestaanden van Patrick Davin”, zegt artistiek directeur Peter De Caluwe.

De dirigent zakte woensdagmiddag plots in elkaar. Hij werd nog gereanimeerd door de hulpdiensten, maar hulp kon niet meer baten.

Patrick Davin kan terugkijken op een carrière waarin alle soorten muziek aan bod kwamen. Hij volgde les bij Pierre Boulez en Peter Eötvös en verzorgde de wereldcreatie van talrijke werken van onder meer Philippe Boesmans, , Conlon Nancarrow, Henri en Denis Pousseur, Bruno Mantovani, Jean-Luc Hervé, en Kris Defoort.

Als dirigent werkte hij bij verschillende prestigieuze orkesten in verschillende landen als Duitsland, Frankrijk, Zwitserland of Nederland.

Muzikanten in shock

Hij leidde onder meer opera-producties in de Vlaamse Opera, de Opera Royal de Wallonie, de Opera Lyon, Het Théâtre du Chatelet, de Opera de Monte Carlo, de Staatsoper Unter den Linden (Berlijn) en de Opera National in Parijs.

In België werkte hij onder meer voor het l’Orchestre Philharmonique Royal de Liège, het Brussels Philharmonic en het Antwerp Symphony Orchestra

In 2018 maakte Davin bijvoorbeeld een fel opgemerkt debuut aan de Deutsche Oper Berlin toen hem gevraagd werd last minute in te springen voor Berlioz’ Damnation de Faust, een uitdaging die hij meesterlijk volbracht.

Hij was onlangs, in de herfst van zijn carrière, nog tot directeur benoemd van het Luikse muziekconservatorium, maar repeteerde deze dagen dus volop voor de productie ‘Is This The End?’, een poprequiem van Jean-Luc Fafchamps dat zaterdag in première zou gaan. Het stuk maakt deel uit van een triologie en gaat over bijna-doodservaringen.

De muzikanten van het orkest dat hij dirigeerde, zijn in shock.

Het is niet duidelijk of de voorstelling dit weekend nog kan plaatsvinden en of de première wordt uitgesteld.

Corrigeer

MEER NIEUWS