Vluchtelingen worden na verwoestende brand in Moria ondergebracht op schepen en in tenten, nieuwe branden ontstaan

Vluchtelingen worden na verwoestende brand in Moria ondergebracht op schepen en in tenten, nieuwe branden ontstaan

Foto: AP

Na de grote brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos worden de dakloze migranten ondergebracht op schepen en in tenten. Dat heeft de minister van Migratie, Notis Mitarachi, woensdag gezegd. Mitarachi reisde ondertussen af naar Lesbos. Door de brand zijn 12.000 migranten dakloos op het eiland met 85.000 inwoners. Er zijn woensdagavond al nieuwe branden uitgebroken.

Tijdens zijn bezoek waarschuwde de minister voor het breken van de wet. “Dat zullen we niet tolereren”, zei hij terwijl hij het vuur aanschouwde. De regering in Athene gaat ervan uit dat de brand door sommige migranten is aangestoken uit angst voor de eerste coronagevallen in het vluchtelingenkamp. De mensen die in het kamp verbleven en op de vlucht sloegen voor de vlammen, zijn nu door de politie buiten de dorpen verzameld om botsingen met de lokale bevolking te vermijden, zei Mitarchi.

LEES OOK. Vluchtelingenkamp op Lesbos bijna volledig in vlammen opgegaan: “EU en lidstaten houden mensonwaardige situatie al 5 jaar in stand”

Athene kondigde ook aan dat twee transportschepen van de marine donderdag migranten zouden ophalen, terwijl ook een Griekse rederij een schip heeft aangeboden. Daarnaast worden woensdagavond al zowat 400 onbegeleide kinderen van Lesbos naar het vasteland gebracht.

LEES OOK. Amnesty International eist humaan onderkomen voor ontheemde vluchtelingen na verwoestende brand in Grieks kamp

Woensdagavond zijn al nieuwe branden ontstaan op Moria. Dat melden Griekse media. Er wordt gevreesd voor nog een hoop problemen in de komende dagen.

Duitsland wil opvangen

Duitsland zou 2.000 van de ruim 12.000 dakloze migranten moeten opvangen. Dat heeft minister van Ontwikkelingshulp Gerd Müller gezegd aan ARD. Duitsland moet het voortouw nemen met een “teken van menselijkheid”.

Meerdere Duitse deelstaten hebben al aangegeven dat ze migranten zouden kunnen opvangen en noemden daarbij ook concrete aantallen. Daarvoor hebben ze echter de toestemming van de federale overheid nodig, die dan ook het merendeel van de kosten moet dragen.

“Ik ben persoonlijk van mening dat we moeten ingaan op de aanbiedingen van de Duitse deelstaten”, zei Müller. Tot dan was de regering nog niet zover gegaan in haar verklaringen en zei ze niets meer dan dat Duitsland Griekenland zou helpen.

Müller riep ook andere landen van de Europese Unie op om migranten uit Griekenland op te vangen. “Acht sterke landen kunnen dit probleem nu oplossen”, zei hij. “Ik roep Frankrijk en andere landen op: we kunnen niet wachten tot het laatste.”

Hij uitte ook kritiek op de Europese Commissie. “Het was te voorzien dat een dergelijke catastrofe zich zou voordoen”, aldus de minister die ook aanklaagt dat hij “nog geen signaal uit Brussel” heeft gehoord.

Oostenrijk weigert opvang

Oostenrijk is niet van plan om mensen uit het vluchtelingenkamp op te vangen. “We moeten heel voorzichtig zijn, want we willen geen signalen uitzenden die een kettingreactie kunnen veroorzaken”, stelde minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg in het nieuwsprogramma ZiB2.

Als het kamp zou worden ontruimd door de migranten over Europese landen te verdelen, zou het snel weer vol zitten, aldus de minister. “We moeten het debat de-emotioneren, we moeten het rationaliseren”, stelde hij. “Het helpt niet om bij elk incident of noodgeval migranten te verdelen. Dat kan niet de oplossing zijn.”

Oostenrijk zal Griekenland ter plaatse helpen.

Vluchtelingen worden na verwoestende brand in Moria ondergebracht op schepen en in tenten, nieuwe branden ontstaan
Foto: EPA-EFE
Corrigeer

MEER NIEUWS