Kritische professor moest opstappen na tussenkomst Beke: “Ik ben niet gehecht aan dat zitje”

Video: Het Nieuwsblad

Professor huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer (68) moest na tussenkomst van het kabinet van Wouter Beke (CD&V) plaatsmaken in de Vlaamse Stuurgroep Contactonderzoek. Dat hij zich te kritisch toonde voor het contactonderzoek en zich luidop vragen stelde bij de rol van de ziekenfondsen, heeft hem zijn zitje gekost.

Uit de vrijgegeven verslagen van die stuurgroep blijkt dat het kabinet-Beke op 7 augustus aan Vivel, het netwerk voor eerstelijnszorg, vraagt om zich te beraden over hun afvaardiging. Op dat moment is professor De Maeseneer, die zich twee dagen daarvoor in een interview in Knack kritisch heeft uitgelaten over de aanpak van de minister in het contactonderzoek, moeten opstappen. Dat bracht Het Laatste Nieuws woensdag aan het licht en het verhaal wordt bevestigd door De Maeseneer zelf. “Ik ben niet gehecht aan dat zitje in de stuurgroep, maar ik betreur wel dat het allemaal zo gelopen is”, zegt hij aan onze redactie. “Je zou verwachten dat je net in zo’n stuurgroep zit omwille van je kritische blik. Toch ben ik vooral blij dat er na lang wachten eindelijk een oplossing is voor het contactonderzoek en dat de lokale hulp benut wordt. Dat is het belangrijkste in de hele zaak.”

Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (SP.A) wil minister Beke dinsdag in de commissie Welzijn aan de tand voelen over die inmenging. “Dit moet absoluut uitgeklaard worden, zeker omdat we in Vlaanderen niet echt de gewoonte hebben om experten en kritische stemmen hun mandaat af te nemen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS