Drie jonge IS-sympathisanten riskeren vijf jaar cel: “Ze lachten met executievideo’s en poseerden met wapens”

Drie jonge IS-sympathisanten riskeren vijf jaar cel: “Ze lachten met executievideo’s en poseerden met wapens”

De drie jonge IS-sympathisanten staan terecht voor de correctionele rechtbank in Mechelen. Foto: Dirk Vertommen

Borgerhout / Wilrijk / Mechelen -

Drie jongeren uit Borgerhout en Wilrijk moesten zich voor de correctionele rechtbank in Mechelen verantwoorden voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Het drietal sympathiseerde met IS en verspreidde ook actief propaganda van de terreurorganisatie.

Eind 2017 ontvingen politie en parket verontrustende informatie over Younes B. (23) en Siraj E.M. (21) uit Borgerhout en de echtgenote van Siraj Iza D.H. (24) uit Wilrijk. Via verschillende Facebook-profielen verspreidden ze IS-propaganda en bij een huiszoeking in het kader van een drugsonderzoek begin 2018 werden bij E.M. en D.H. een IS-vlag en extremistische documenten teruggevonden. E.M. probeerde ook naar Syrië af te reizen maar keerde terug wanneer hij in Turkije was.

Er werd een uitgebreid onderzoek opgestart waarbij onder andere de telefoons van de beklaagden werden afgetapt en ze afgeluisterd werden in hun woning. “Daaruit bleek dat ze massaal IS-propaganda met elkaar deelden en foto’s, video’s en documenten verspreidden via sociale media zoals Facebook, WhatsApp en Telegram. Ze hadden ook contacten met aanhangers van IS in Syrië”, aldus de federale procureur. “Ze maakten zelf foto’s waarop ze poseerden in militaristische kledij en met vuurwapens en filmden hoe ze op de tonen van een strijdlied van IS langs het gebouw van de Federale Gerechtelijke Politie reden.”

Strijden voor het Kalifaat

“Uit de afgeluisterde gesprekken blijkt hoe de beklaagden lachten wanneer ze samen naar executievideo’s keken, ook al hoorde je op het filmpje een baby huilen”, klinkt het. “Ze spraken over een vertrek naar Syrië, Afghanistan, Libië of Jemen om te gaan strijden voor het Kalifaat. Bij een nieuwe huiszoeking werden er documenten gevonden over hoe je explosieven maakt en er werden tips gedeeld over hoe je als ‘lone wolf’ een doelwit moet kiezen voor een aanslag.”

Het openbaar ministerie vordert voor de drie beklaagden de maximumstraf van vijf jaar effectief. De verdediging erkent dat er IS-propaganda werd gedeeld, maar zegt dat er nooit concrete plannen waren om in het buitenland te gaan vechten of een aanslag te plegen, en vraagt een lichtere straf. Uitspraak volgt ten vroegste binnen een maand.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio