WK-leider Herlings mist vier Grote Prijzen en mag wereldtitel allicht vergeten

WK-leider Herlings mist vier Grote Prijzen en mag wereldtitel allicht vergeten

Foto: EPA-EFE

WK-leider Jeffrey Herlings lijkt een kruis te mogen maken over de wereldtitel MXGP. De 25-jarige Nederlander, wereldkampioen in de koningsklasse van het motorcross in 2018, moet na zijn val van woensdag in de vrije trainingen voor de Grote Prijs van Faenza, de zesde manche van het WK motorcross, vier Grote Prijzen missen met een nekblessure.

Herlings telde na woensdag in de WK-tussenstand nog slechts 22 punten voorsprong op de Italiaanse zevenvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli. Met het vooruitzicht vier Grote Prijzen te missen, lijkt die voorsprong veel te klein.

Herlings landde woensdag bij een val op het circuit van Faenza hard op zijn hoofd en teammanager Dirk Gruebel sprak van een zware impact op nek, rugwervels en schouder. De Nederlander werd vrijwel meteen onderzocht in een ziekenhuis in Bologna en onderging donderdag een nieuwe check in het ziekenhuis in Herentals. Uit diverse scans kwam geen ernstige schade aan het licht, maar Herlings moet wel een lange periode rust nemen. Hij zal op 29 september opnieuw een MRI-scan ondergaan.

Herlings zal niet starten in de Grote Prijzen van Emilia Romagna (13 september), Lombardije (27 september), Mantova (30 september) en Europa (4 oktober). De drie laatste wedstrijden zijn allemaal op het circuit van het Italiaanse Mantova.

“Hoewel het een beangstigende crash was, moeten we dankbaar zijn dat Jeffrey niet ernstig gewond is geraakt. De eerste scans zijn positief en als je bedenkt welke verwondingen hij had kunnen oplopen”, reageerde teammanager Gruebel. “Hij is een stoere vent en heeft dit proces eerder meegemaakt. Het is wel frustrerend omdat hij er zo goed voor stond in het WK.” Herlings won vier van de zeven tot nog toe verreden Grote Prijzen.

Blessures zijn tot dusver een rode draad in de carrière van Herlings, die in 2012 zijn eerste wereldtitel in de MX2 veroverde en in 2018 voor het eerst wereldkampioen werd in de MXGP. Het jaar daarna miste hij bijna volledig door een slepende voetblessure. Blessures voorkwamen ook titels in 2014 en 2015.

Corrigeer