Iran executeert worstelaar Navid Afkari, protestactie in Brussel

 ©  AFP

Aan de Iraanse ambassade in Brussel hebben zaterdag een tiental leden van de Iraanse gemeenschap een protestactie gehouden tegen de executie van worstelaar Navid Afkari. De sportman was ter dood veroordeeld omdat hij een beveiligingsbeambte zou hebben doodgestoken tijdens antiregeringsprotesten in 2018.

jvhBron: BELGA

Staatsmedia maakten de executie, die in de zuidelijke provincie Fars werd uitgevoerd, zaterdag bekend. Navids broers zijn voor deelname aan dezelfde demonstraties veroordeeld tot 54 en 27 jaar gevangenisstraf.

Internationaal werd met verontwaardiging gereageerd op het doodvonnis voor Afkari. Hij zou onder druk van marteling een bekentenis hebben afgelegd die hij later weer introk. Verschillende internationale organisaties zoals Amnesty International maar ook het Internationaal Olympisch Comité en de FIFA hadden Iran opgeroepen de jonge worstelaar niet te executeren.

“De Belgische regering en de Europese Unie moeten effectieve maatregelen nemen tegen het Iraanse regime”, aldus de betogers in Brussel. “De stilte en het gebrak aan actie van de wereld tegenover de misdaden van het regime in Iran, worden door de mollahs beschouwd als een goedkeuring en staan gelijk aan medeplichtigheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen