Zeiler valt uit catamaran: reddingsdienst plukt hem op 3 kilometer voor de kust uit zee

De zeiler raakte met de hulp van de redders veilig terug op het strand.

De zeiler raakte met de hulp van de redders veilig terug op het strand.© jve

Blankenberge -

Een drenkeling is zaterdag op enkele kilometers voor de kust van Blankenberge uit zee gehaald. De man was van zijn catamaran gevallen.

Junior Verbeeke

De zeiler trok er samen met een vriend op uit voor een tochtje op de catamaran, maar dat liep bijna fout af. Toen de man van zijn catamaran viel en niet meer zelfstandig naar het vaartuig kon zwemmen, belde hij een bevriende redder van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst. Naar eigen zeggen lag hij een kilometer voor de kust van Blankenberge in het water, maar dat bleek al snel 3 km te zijn.

Vuurpijlen

“Toen we dichter bij de catamaran kwamen, zagen we maar één persoon op de boot”, luidt het bij de redders. “Die toonde ons waar zijn kompaan het laatst gezien was.” Het slachtoffer dobberde met zijn reddingsvest, een waterdichte marifoon en enkele vuurpijlen in de open zee. Dat laatste bleek uiteindelijk zijn redding: hij was al een halve kilometer afgedreven.

“Plots zagen we iemand een kleine vuurpijl afschieten. Zo konden we de juiste richting vastleggen”, aldus nog de redders.

Na een noodreparatie aan het roer konden de zeilers, onder begeleiding van de redders, terug naar het strand varen.

Schoolvoorbeeld

Joeri Vermoere van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst heeft het over “een schoolvoorbeeld” van hoe een watersporter moet uitgerust zijn. “Zonder zijn vuurpijlen was het een pak moeilijker geweest. Wij gingen vijf minuten zoeken, daarna hadden we de helikopter en andere reddingsboten erbij geroepen. En nog wat later zou het zoeken zijn naar een speld in een hooiberg. Gelukkig had de man zijn gsm in een waterdicht zakje bij zich, zo kon hij zelf alarm slaan. Anders was het wachten tot hij gespot werd.”

“De zeiler was érg opgelucht toen we hem vonden. Eigenlijk zaten we met twee personen in nood, want zijn kompaan op de zeilboot kon amper zeilen. Hij was ook aan het afdrijven.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio