Supersterke Mathieu van der Poel wint zevende rit in Tirreno: “Ik kan weer agressief koersen”

Supersterke Mathieu van der Poel wint zevende rit in Tirreno: “Ik kan weer agressief koersen”

Foto: Photo News

Mathieu van der Poel won de zevende rit in de Tirreno-Adriatico, een heuvelachtige etappe van Pieve Torina naar Loreto (181 km). Simon Yates (Mitchelton-Scott) blijft leider. Maandag wordt de Italiaanse rittenkoers afgesloten met een tijdrit van 10 km.

Veertien renners trokken in de aanval. Daarbij drie Belgen: Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Julien Vermote (Cofidis) en Victor Campenaerts. De anderen: Silvan Dillier (AG2R), Alessandro Tonelli (Bardiani), Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step), Ruben Guerreiro (EF), Sergio Samitier (Movistar), Martijn Tusveld (Sunweb), Matteo Fabbro (Bora-hansgrohe), Will Barta (CCC), Gianni Visconti (Vini Zabu), Julien Bernard (Trek-Segafredo) en vooral Mathieu van der Poel.

Bij het ingaan van de drie lokale ronden van elk 25,4 km met telkens taaie kuitenbijters als Recanati (4,5 km, gemiddeld 4,6 procent, met uitschieters tot 10 procent) en Loreto (2,6 km aan 4,8%, max. 13%) was de voorsprong drie minuten. In het peloton, waren het de renners van Astana die het tempo bepaalden.

Op 30 km van de finish lieten Guerrero en Fabbro hun metgezellen in de steek. Van der Poel liet even begaan en knalde er later naartoe. Ook Tusveld, Visconti en Samitier maakten de sprong.

Even later ging Fabbro hard door. Niemand kon volgen en hij had al snel een halve minuut voorsprong. Uit het peloton ging Jakob Fuglsang demarreren, samen met Matthew Holmes (Lotto Soudal) en Benjamin Thomas (Groupama).

In het begin van de finishklim naar Loreto (1,3 km met de laatste kilometer aan gemiddeld 8,7 procent met stukken tot 13 procent) kwamen Fuglsang en Holmes aansluiten bij de groep Van der Poel, en het peloton kwam heel dicht. Guerrero en Van der Poel sprongen tot bij Fabbro en de Nederlander maakte het fantastisch af.

“Het was niet het plan om in de aanval te gaan, maar als er na anderhalf uur strijd een kopgroep ontstaat, moet je mee zijn”, reageerde Van der Poel. “Die lokale ronden waren heel zwaar, verbazend dat ik hier win.”

Na zijn winst in het Nederlands kampioenschap is dit de tweede zege van het seizoen voor Van der Poel. “Deze Tirreno is echt wel een moeilijke rittenwedstrijd, met heel veel renners die hier de Giro voorbereiden. De zege van Tim Merlier zaterdag gaf een boost. Het is knap dat Alpecin-Fenix hier twee ritzeges kan pakken. Ik ben heel blij dat ik opnieuw op het niveau zit dat ik wil en dat ik agressief kan koersen.”

Maandag eindigt de Tirreno met een individuele tijdrit van 10 km in San Benedetto del Tronto.

Supersterke Mathieu van der Poel wint zevende rit in Tirreno: “Ik kan weer agressief koersen”
Foto: Photo News
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.