Van ‘Undercover’ naar de schrijftafel: actrice Ruth Becquart schrijft eerste filmscenario

Van ‘Undercover’ naar de schrijftafel: actrice Ruth Becquart schrijft eerste filmscenario

Foto: FRANK ABBELOOS

Er schuilt een duivel-doet-al in Ruth Becquart (44). Van paaldansen en paardrijden op filmsets en multitasking in het theater gaat het nu richting de schrijftafel. De actrice werkt met ‘Night nurse’ aan haar eerste filmscenario, en neemt meteen ook de hoofdrol voor haar rekening. “Schrijven maakte me onzeker, maar nu is de tijd rijp.”

Van het scherm is ze al niet meer weg te denken – deze keer in Undercover op zondagavond bij Eén – maar straks zie je de naam van Ruth Becquart ook als scenarist voorbij rollen in een aftiteling. De actrice schrijft momenteel het scenario voor de film Night nurse, haar eerste script van eigen makelij. Daarvoor ontving ze zopas 15.000 euro steungeld van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Becquart zal ook de hoofdrol spelen, meteen goed voor haar terugkeer naar het grote scherm. In 2017 was ze nog te zien in Dode hoek, sindsdien focuste ze vooral op tv-series zoals Over water, Gent west en De dag.

“Het is weer een nieuwe uitdaging”, vertelt Becquart. “Ik blijf ook draaien voor andere projecten, maar dit is iets wat ik al lang wilde doen. Night nurse moet tegelijkertijd een mooie en spannende film worden. Het wordt een spannend psychologisch drama.” Het verhaal gaat over een vrouw die haar leven weer op de rails wil krijgen na een postnatale psychose. “Een zwaar thema, maar minstens zo boeiend en relevant.”

Van ‘Undercover’ naar de schrijftafel: actrice Ruth Becquart schrijft eerste filmscenario
Becquart won al een prijs als scenarist in het theater. “Maar toch bleef ik onzeker. Nu is de tijd wel rijp.” Foto: Frank Abbeloos

Goed omringd

Becquart experimenteerde eerder al met schrijven in het theater, wat haar zelfs al een prijs opleverde. “Maar toch was ik er steeds onzeker over”, zegt ze. “Nu is de tijd wel rijp. Acteurs zijn sowieso verhalenvertellers, en ik wil blijven groeien. Bij schrijven komt veel research kijken en je moet je helemaal verdiepen in het verhaal. Daarom is het vooral belangrijk om me goed te laten omringen. Met een team dat hard wil werken.”

Dat team is niet min. Becquart vond een schrijfpartner in regisseur Peter Monsaert, bekend van Le ciel flamand en Offline. “Met Peter heb ik de perfecte metgezel. Het is de bedoeling dat hij de film gaat regisseren en ik de hoofdrol speel.” Ook productiehuis Lunanime zet mee de schouders onder Night nurse. Het bedrijf maakte onder meer de reeks The team en de Matthias Schoenaerts-film De rouille et d’os, en werkt op dit moment met Adil El Arbi en Bilall Fallah aan de nieuwe fictieserie Grond. “Onze film zal dus nog niet voor meteen zijn”, zegt Becquart. “Eerst nemen we de tijd om het scenario verder uit te werken. Maar de eerste horde is genomen. Het zijn mijn eerste, prille stappen als schrijver. Dat wil ik niet overhaasten, maar de ambitie is er.”

Corrigeer

MEER NIEUWS