Jehovah’s Getuigen op 16 februari voor de rechter voor haatmisdrijven

Gent -

De Jehovah’s Getuigen stonden dinsdag voor de Gentse strafrechter omwille van het aanzetten tot haat tegenover enkele ex-leden. De verschillende partijen krijgen nu de tijd om hun pleidooien voor te bereiden. Op 16 februari 2021 wordt de zaak behandeld.

Simon Dekaezemaker

Voor een periode van vijf jaar onderzocht het gerecht klachten van ex-leden van de Jehovah’s Getuigen. Die getuigden over hoe ze op bevel van de organisatie verstoten werden en sociaal compleet geïsoleerd raakten.

Het Gentse parket dagvaarde de Jehovah’s Getuigen al in juni, maar de zaak werd toen uitgesteld. Dinsdag werd de zaak tegen de Jehovah’s getuigen opnieuw ingeleid. De conclusietermijn werd bepaald en op 16 februari 2021 vinden de pleidooien plaats. Een tiental mensen stelden zich nu al op als benadeelde partij. Volgens de verdediging van de ex-leden zal dit aantal enkel maar toenemen.

De vzw wordt vier zaken ten laste gelegd. Eerst en vooral aanzetten tot discriminatie op grond van geloofsovertuiging jegens een persoon en jegens een groep. Daarnaast ook aanzetten tot haat of geweld jegens een persoon en jegens een groep.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs