Zuid-Afrikaanse Belg veroordeeld tot levenslang voor verkrachting en moord op 20-jarige vrouw

Zuid-Afrikaanse Belg veroordeeld tot levenslang voor verkrachting en moord op 20-jarige vrouw

Slachtoffer Chantelle Barnard werd verkracht en op gruwelijke wijze vermoord.

Een Belgische Zuid-Afrikaan is veroordeeld tot levenslange opsluiting voor moord en verkrachting. De nu 42-jarige Jurgen K. werd in 2011 gearresteerd, nadat het lichaam van 21-jarige vrouw verminkt en misbruikt aangetroffen werd. Maar Jurgen betaalde zijn borg en sloeg op de vlucht. Begin dit jaar gaf hij zich na ruim 6 jaar op de vlucht aan bij de politie.

In april 2011 huurde de 20-jarige Chantelle Barnard samen met haar lief en diens moeder een woning op een domein van de familie V. in het Zuid-Afrikaanse Benoni, waar ook Jurgen (41) en zijn vader woonden. Tien dagen voor haar 21ste verjaardag verdween Chantelle plots nadat ze sleutels gaan afgeven was aan de vader. Haar moeder alarmeerde de politie, die het naakte lichaam van haar dochter terugvond in een andere woning op het domein. Chantelle was urenlang gefolterd en meermaals gestoken met een mes voor ze uiteindelijk verkracht en vermoord werd.

Spoorloos verdwenen

Gruwelijke feiten, en al snel kwam Jurgen V. als hoofdverdachte naar voren. Hij werd opgepakt en bleef acht maanden in voorhechtenis zitten in afwachting van het proces, tot hij na een beslissing van het gerecht in Zuid-Afrika voorlopig vrijkwam na het betalen van een borg van 20.000 rand, ongeveer 1.250 euro. Hij verscheen nog op enkele zittingen, maar bij de start van het proces in september 2013 bleek de Belg spoorloos verdwenen. De daaropvolgende jaren bleef het een groot mysterie waar hij zich bevond. De politie deed verwoede pogingen om hem terug te vinden en de nabestaanden van Chantelle schakelden privédetectives in, maar het haalde allemaal niets uit. Ook het verspreiden van foto’s van de man op sociale media bracht geen zoden aan de dijk. Vermoedelijk heeft hij veel tijd in het buitenland doorgebracht en heeft hij zijn uiterlijk veranderd. Volgens een detective zou hij bijvoorbeeld lange tijd in Amsterdam geweest zijn.

Begin dit jaar gaf hij zich dan toch aan. “Het lijkt te goed om waar te zijn”, zei Suzette Barnard, de moeder van het slachtoffer toen. “De dood van Chantelle is enorm traumatisch geweest voor mij en voor haar broer Jacques (33). Toen ik hem donderdag opbelde, is hij meteen in tranen uitgebarsten. Ik ben extatisch dat de vermoedelijke moordenaar van mijn dochter gevat is. Ik ben nooit gestopt met vechten, ik heb nooit opgegeven. Ik moest antwoorden hebben.”

Tijdens het proces heeft V. steeds ontkend, maar daar had de rechtbank in Pretoria geen boodschap aan. Hij werd eind vorige week veroordeeld tot tweemaal levenslang voor moord en verkrachting. Daarnaast kreeg hij nog vijf jaar extra voor het te kwader trouw verhinderen van de rechtsgang.

Corrigeer

MEER NIEUWS