12.000 mensen zijn dakloos

België gaat 12 minderjarige vluchtelingen opvangen na brand in Moria

België gaat 12 minderjarige vluchtelingen opvangen na brand in Moria

Foto: REUTERS

Ons land is bereid twaalf niet-begeleide minderjarigen op te vangen uit het vernielde opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. België zal met dat voorstel naar de Europese collega’s trekken. Dat meldt De Morgen en het nieuws wordt bevestigd door het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).

“Op dit moment zijn gesprekken aan de gang op Europees niveau om een oplossing te vinden. Wij blijven ervan overtuigd dat een structurele oplossing van Europa moet komen”, klinkt het bij het kabinet De Block. “Maar de situatie in Moria is zo schrijnend dat we niet kunnen blijven wachten.”

Die twaalf migranten maken deel uit van het Europese initiatief om 400 niet begeleide minderjarigen uit Moria op te vangen. Het aantal werd gekozen op basis van de beschikbare capaciteit die ons land heeft en dat is voor een deel als voorafname op de Europese oplossing.

De Hel van Moria

Het kamp en de bijhorende brand kregen intussen al een weinig flatterende bijnaam: de Hel van Moria. De beelden spraken boekdelen nadat vorige week een zware brand het overbevolkte kamp vrijwel volledig in de as legde. Minstens 12.000 mensen zijn dakloos en zwerven rond op het Griekse eiland. Onder meer een beeld van een kind dat een stoeprand als kussen moest gebruiken, lokte internationale verontwaardiging op.

LEES MEER. Hulpverlener Caroline over de hel in Moria: “Elke keer als je denkt dat het niet schrijnender kan, wordt het toch nog erger”

Corrigeer

MEER NIEUWS