Diego Ulissi sprint naar de zege in Luxemburg, Capiot en Philipsen in de top vijf

Diego Ulissi sprint naar de zege in Luxemburg, Capiot en Philipsen in de top vijf

Foto: Photo News

De Italiaan Diego Ulissi (UAE Team Emirates) heeft dinsdag de openingsrit in de wielerronde van Luxemburg (2.Pro) op zijn naam geschreven. De 31-jarige Ulissi, zesvoudig ritwinnaar in de Giro, haalde het na een etappe over 133,5 km met start en finish in Luxemburg in een massasprint voor Amaury Capiot (Sport Vlaanderen-Baloise) en de Roemeen Eduard-Michael Grosu (Nippo Delko)

LEES OOK. Philippe Gilbert hervat in de Ronde van Luxemburg: “Het WK wielrennen liet ik bewust schieten”

Jasper Philipsen, teamgenoot van Ulissi, werd vijfde. Met Jordi Warlop (Sport Vlaanderen - Baloise) eindigde er nog een landgenoot in de top tien. Ulissi is uiteraard ook de eerste leider in de Ronde van Luxemburg.

Na zowat 20 km koers vormde zich een kopgroep met Tony Gallopin, Sergio Ramon Martin Galan, Axel Zingle, Franck Bonnamour en Lukas Meiler. De vijf kregen een maximale voorgift van 4:30 op het peloton. Tot de mannen van Groupama-FDJ, met de Franse kampioen Arnaud Démare in hun rangen, zich op kop van de grote groep gingen zetten.

Axel Zingle en Sergio Ramon Martin Galan vochten een verbeten strijd uit voor de bergpunten in Beaufort. Zingle haalde na een pittige sprint met twee het maximum der punten aangezien hij ook al in Zitting als eerste boven op de top was gekomen. De Fransman verkeek zich, op 45 km van de finish, echter volledig tijdens een afdaling in een bocht. Zingle sloeg over de vangrail maar kwam er met enkele schaafwonden vanaf en kon zijn weg verder zetten. Hij moest zijn eerdere metgezellen wel laten rijden. Zingle werd op 27 km weer ingelopen door de grote groep.

Gilbert en Wellens finishen in het peloton bij comeback

Het peloton naderde met rasse schreden op de rest van de vroege vluchters en dat inspireerde Tony Gallopin om in de laatste 25 km alleen te gaan rijden. Sergio Ramon Martin Galan en Franck Bonnamour probeerden hun karretje weer bij Gallopin aan te hangen. Daar slaagden ze evenwel niet in en de Spaans-Franse tandem werd weer tot de orde geroepen. Gallopin reed ondertussen een minuut voor het peloton uit.

Met nog 10 km voor de smolt alles opnieuw samen en stoof een compacte groep naar de top van de Milliounewee waar net daarna de finishlijn lag. In een hectische finale slaagde Diego Ulissi erin het hele pak achter zich te houden. De wederoptredende Philippe Gilbert en Tim Wellens finishten als 36e in 22e in de groep die voor de zege sprintte.

Morgen leggen de renners 160,8 km af van Remich naar Hesperange. De 80e editie van de Ronde van Luxemburg eindigt zaterdag (19 september). Vorig jaar ging de eindzege naar de Spanjaard Jesus Herrada.

Diego Ulissi sprint naar de zege in Luxemburg, Capiot en Philipsen in de top vijf
Corrigeer