Johan Bruyneel: “Ik ben bang dat Bernal een beetje de grip op zijn professioneel leven is kwijtgeraakt”

Johan Bruyneel: “Ik ben bang dat Bernal een beetje de grip op zijn professioneel leven is kwijtgeraakt”

Johan Bruyneel Foto: Selectormarx

Egan Bernal kwam dinsdag als 127e over de streep in de eerste Alpenrit van de Tour de France. De Colombiaanse titelverdediger verloor met de glimlach alweer meer dan 10 minuten op de andere favorieten en zakt naar de zestiende plek in het klassement. “Ik vraag me hardop af of hij nog wel de juiste levensstijl heeft om op het allerhoogste niveau voor de prijzen mee te doen”, zegt Johan Bruyneel, ex-ploegleider van Lance Armstrong en Alberto Contador, in een opiniestuk op Wielerflits.be.

“Laat ik vooropstellen dat ik een groot fan van Bernal ben”, schrijft Bruyneel. “Ik ben nog steeds overtuigd dat hij de Tour nog een keer of vaker gaat winnen. Hij verkeert nu echter wel op een gevaarlijk punt in zijn loopbaan.”

Volgens Bruyneel heeft de mindere vorm van Bernal te maken met de manier waarop geleefd heeft in zijn thuisland Colombia nadat hij vorig jaar de Tour won. “Hij werd in zijn wielergekke thuisland door alles en iedereen aanbeden. De status en de miljoenencontracten hebben logischerwijs invloed op zijn leven gehad. Ik heb gehoord dat Bernal inmiddels zijn jeugdvriendin Xiomy Guerrero, met wie hij ruim vijf jaar samen was, heeft verlaten. Hij woonde met haar samen, dus deze breuk zal een grote invloed op zijn leven hebben. Verder heeft hij ook gebroken met zijn ontdekker, de oud-prof Fabio Hernan Rodriguez. Inmiddels heeft hij iemand anders die in Colombia al zijn zaken regelt. Wanneer je de koning bent, is immers iedereen bereid om naar je pijpen te dansen. Ook heeft Bernal zijn woonplaats Zipaquira verlaten en vertoeft hij tegenwoordig veel meer in een buitenwijk van Bogota. Het zijn allemaal veranderingen die de stabiliteit in zijn leven ondermijnen.”

Johan Bruyneel: “Ik ben bang dat Bernal een beetje de grip op zijn professioneel leven is kwijtgeraakt”
Foto: PRESSE SPORTS

“Ik ben bang dat Bernal een beetje de grip op zijn professioneel leven is kwijtgeraakt in zijn vaderland waar hij sinds zijn Tour-zege door iedereen aanbeden wordt”, concludeert Bruyneel. “Ik kan het begrijpen. Wanneer jezelf dat land bezoekt zul je tot de ontdekking komen dat rijkdom en roem de grootste magneet voor de allermooiste Colombiaanse vrouwen is. Het kan bijna niet anders dan dat je als 22-jarige jongen gevoelig bent voor al die aandacht en verering.”

“Ik denk dat het goed is dat Bernal hier nu op jonge leeftijd al mee geconfronteerd wordt. Hij is nu nog dusdanig jong dat hij het harde wielerleven nog kan oppakken. Misschien is deze afstraffing in de Tour wel het beste wat hem kon overkomen.”

Het volledige opiniestuk van Bruyneel kan u lezen op Wielerflits.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.