Egan Bernal stapt uit de Tour de France, titelverdediger geeft meer uitleg: “Ik heb mijn lichaam tot het uiterste gedreven”

Egan Bernal stapt uit de Tour de France, titelverdediger geeft meer uitleg: “Ik heb mijn lichaam tot het uiterste gedreven”

Foto: REUTERS

Egan Bernal komt niet meer aan de start van de zeventiende etappe in de Tour de France. De Colombiaanse kopman van INEOS Grenadiers kwam niet meer in aanmerking voor de eindoverwinning en beslist nu om op te geven.

De 23-jarige Bernal verloor al een pak tijd bergop en stond in het algemene klassement op een zestiende plek op 19 minuten van leider Primoz Roglic. Niet wat je van een uittredende winnaar zou verwachten. De loodzware Alpenetappe richting de Col de la Loze laat Bernal vandaag dus schieten.

“Dit is uiteraard niet hoe ik de Tour de France wou beëindigen, maar het is de juiste beslissing voor mij gezien de omstandigheden”, reageert hij. “Ik heb veel respect voor deze wedstrijd en kijk er al naar uit om hier de komende jaren terug te keren.”

“Hoewel het raar klinkt, heb ik genoten van elke kilometer die ik op mijn fiets heb gereden, hoe pijnlijk die ook was. En ik heb het met het grootste plezier gedaan, want het is mijn werk en mijn passie. Ik heb mijn lichaam tot het uiterste gedreven, maar er kwam een punt waarop het me zei dat het genoeg is geweest. De enige en beste optie die ik had, was naar mijn lichaam te luisteren en voor mijn gezondheid moest ik me vandaag terugtrekken uit de Tour. Ook al droeg ik rugnummer 1. Het hoort bij het leven en de koers. Ik wil alle mensen bedanken die mij hun goede wensen hebben gestuurd. Ik hou zoveel van jullie.”

Pijn aan de rug

Bernal kloeg na de etappe van gisteren opnieuw van pijn in de rug en ook zijn knie speelde hem parten. De gele trui van vorig jaar had nog de wens om de Tour uit te rijden, maar zo ver komt het dus niet.

Manager Dave Brailsford gaf ook duiding bij de beslissing van zijn team. INEOS liet eerder Geraint Thomas en Chris Froome aan de kant, nu verdwijnt ook de derde grote naam van het toneel in de Tour. “Volgens ons is dit de beste keuze voor Egan. Hij is een groot kampioen die niets liever wil dan koersen, maar hij is ook nog jong. Met nog zoveel grote rondes in het vooruitzicht, lijkt het ons het beste om hem nu uit koers te nemen.”

Egan Bernal stapt uit de Tour de France, titelverdediger geeft meer uitleg: “Ik heb mijn lichaam tot het uiterste gedreven”
Foto: PRESSE SPORTS
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.