Tom Dumoulin weet dat Egan Bernal een mentale mokerslag kreeg: “Een renner probeert altijd Parijs te halen”

Tom Dumoulin weet dat Egan Bernal een mentale mokerslag kreeg: “Een renner probeert altijd Parijs te halen”

Foto: REUTERS

Het peloton trekt vandaag naar de Col de la Loze zonder Egan Bernal. De Colombiaanse uittredende winnaar gaf kansloos op. Tom Dumoulin beseft dat zijn collega niet zomaar opgeeft, ook analist José De Cauwer zoekt naar redenen voor de abandon van de Colombiaan.

LEES OOK. (N+)ANALYSE Jan-Pieter De Vlieger “Bij Ineos zeggen ze zelf niet te weten wat er precies met Bernal aan de hand is, maar dat is natuurlijk larie”

Tom Dumoulin weet wat het is om als favoriet te moeten opgeven in een grote ronde. De renner van Team Jumbo-Visma moest er na een valpartij vroegtijdig de brui aan geven in de Giro vorig jaar. “Gelukkig moest ik toen niet op een gelijkaardige manier als Bernal opgeven”, vertelt de Nederlander. “Opgeven is natuurlijk nooit leuk. Je wil het gewoon afmaken.”

Dumoulin meent dat de exit van Bernal te maken heeft zijn opspelende rug. “Ik neem aan dat hij heel veel last heeft van zijn rug of iets anders. Een wielrenner probeert in principe altijd Parijs te halen. Dat is heel erg balen voor hem.”

“Of het vooral mentaal lastig is? Het is altijd lastig als je moet opgeven en je niet wilt. Als je met bepaalde doelstelling naar de Tour bent gekomen, is dat moeilijk. Maar dat is ook wielrennen: iedereen heeft zijn portie pech of zijn portie ongeluk”, gaf de Nederlander voor de start mee.

Tom Dumoulin weet dat Egan Bernal een mentale mokerslag kreeg: “Een renner probeert altijd Parijs te halen”
Foto: AP

Analist José De Cauwer: “Of hij nu zevende of viertiende eindigt in Parijs, dat maakt voor een ex-Tourwinnaar niks uit”

Bernal kwam gisteren binnen op bijna een halfuur van winnaar Kämna. In een scenario van een bewuste snipperdag om daarna te knallen op de gevreesde Col de la Loze vandaag, geloofde De Cauwer geen moment. “Zoiets doet een renner van het kaliber van Bernal niet. Als hij zo vroeg lost, dan is er gewoon iets mis. Wanneer hij er in een sprintje wordt afgereden, dan kan je nog opperen dat hij inderdaad wat explosiviteit mist. Maar lossen op 10 kilometer van de top wanneer er nog twintig renners samenzitten? Neen, dan scheelt er iets.”

Wat is er dan precies aan de hand het wonderkind uit Zipaquira? Ook De Cauwer heeft er het raden naar. Al duiken wel plots de randverhalen over Bernals privéleven in Colombia op. Overcompenseerde Bernal de relatieprobleempjes met zijn vriendin en de verbroken samennwerking met zijn vaste coach door monstertrainingen in te lassen? “Een veelvoud van verhalen doen daarover de ronde. Je kan je natuurlijk afvragen of dat wel nodig was, die ritten van 7 uur posten op Strava”, duidt De Cauwer. “Het is natuurlijk niet evident om als 23-jarige als Tourwinnaar terug te keren naar een wielergek land en daar een tijdlang alle honneurs te mogen waarnemen, zonder enige sociale controle.”

Gisteren raakte bekend dat Bernal ook voor het WK zal passen, op naar een herkansing in de Giro of de Vuelta dan maar? “Eerst herbronnen”, meent de gewezen pleogleider. “Een lichaam kan niet op twee weken zomaar herstellen van bijna drie weken Tour. Bij INEOS zullen ze moeten kijken waar het precies is misgelopen. Overtraind? Of toch die geblokkeerde rug en weerbarstige knie? Pas alles terug helemaal in orde is, kan een plan B als de Vuelta eventueel opgestart worden.”

Tom Dumoulin weet dat Egan Bernal een mentale mokerslag kreeg: “Een renner probeert altijd Parijs te halen”
Foto: efe
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.