Wetenschappers: “Zon is begonnen aan nieuwe cyclus van 25 jaar”

Wetenschappers: “Zon is begonnen aan nieuwe cyclus van 25 jaar”

Themabeeld Foto: Peter Feltoti

Onze zon is aan een nieuwe cyclus van 25 jaar begonnen, zo hebben wetenschappers woensdag gezegd. Zij voorspellen een periode van meer zonnevlekken en uitbarstingen.

In de voorbije negen maanden is de activiteit van onze ster toegenomen terwijl ze uit een periode van minimale activiteit kwam, zeggen deskundigen van het Duitse Max Planck Instituut voor Onderzoek van het zonnestelsel. De zon alterneert elfjarige periodes van hogere en lagere activiteit. Ze was het minst actief in december vorig jaar. De nieuwe cyclus zou volgens de Duitse wetenschappers “even tam” als de voorgaande verlopen. De meest actieve periode zal tussen november 2024 en maart 2026 zijn.

Wat er op het oppervlak van onze ster gebeurt, heeft ook een invloed op onze planeet. “In fasen van sterke activiteit, kunnen geweldige uitbarstingen van deeltjes en straling zich ook op Aarde laten voelen”, zegt Robert Cameron van het MPS. In het ergste geval kunnen stormen op de zon technische systemen, zoals satellieten, KO slaan. Ook astronauten kunnen eronder lijden.

De nieuwe cyclus is de 25ste sinds er betrouwbare observaties van onze ster begonnen.

Corrigeer