Ongerustheid na nieuwe beelden van spelende wolven: waar is het vierde welpje?

Er is ongerustheid omdat het vierde welpje niet gefilmd werd door de verborgen camera: “Het kan zijn dat het dood is.” Video: INBO/ANB

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft woensdag nieuwe beelden vrijgegeven van de spelende wolvenwelpjes in ons land. Daarop is te zien dat de wolven ondertussen al goed gegroeid zijn. Maar dit keer zijn er slechts drie welpjes te zien, twee maanden geleden waren dat er nog vier.

Sinds eind april lopen er in ons land, voor het eerst in 150 jaar, opnieuw wolvenwelpen rond. Samen met mama Noëlla en papa August verblijven ze in het noorden van Limburg. Minister Zuhal Demir (N-VA) doopte de welpjes enkele maanden geleden tot de vier ‘Bosland Daltons’ toen er voor het eerst camerabeelden werden vrijgegeven. Maar op de nieuwe camerabeelden van het INBO zijn nu slechts drie wolvenwelpjes te zien. “Dat klopt. We hebben het vierde welpje al enkele weken niet meer gezien”, zegt Koen Van Muylem, woordvoerder van het INBO. “Het kan zijn dat het dood is. Maar we weten het gewoonweg niet. We moeten al geluk hebben om de dieren voor onze camera’s te krijgen, dus misschien duikt het volgende week gewoon weer op.”

Het INBO is dan ook niet van plan om speciale acties te ondernemen om het vierde wolfje opnieuw op de radar te krijgen. “We willen de dieren ook niet storen. We blijven de situatie wel goed in de gaten houden.”

LEES OOK. Beestig schattig: prachtige nieuwe beelden vrijgegeven van wolvenwelpjes

Dood Naya

Bij Welkom Wolf begrijpen ze de reactie van het INBO niet. “Als de wolven zo nauwkeurig gevolgd worden als ze zeggen, dan moeten ze toch ook weten waar het wolfje is. Minister Demir sprak over Big Brother in de Limburgse bossen. Waarom blijven ze hier dan zo vaag over?”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. Hij verduidelijkt dat het sterftepercentage bij wolvenwelpen normaal wel zo’n 50 procent is, maar dan gaat het meestal over het prille begin. “Op deze leeftijd is dat toch uitzonderlijk. Dan moet het al ziek geworden zijn of werd het aangereden door een auto. Maar in dat laatste geval zouden we dat toch moeten weten?”

Loos is er dan ook niet echt gerust in. “Dit lijkt precies op wat er in 2019 gebeurd is. Toen zeiden ze ook een lange tijd dat ze niet wisten wat er gebeurd was, maar uiteindelijk wisten ze dat wel.” Loos verwijst naar wolvin Naya. Zij was de eerste wolf die het na decennia opnieuw in ons land waagde. En na de komst van wolf August waren er welpjes op komst. Maar eind mei werd Naya om het leven gebracht. Waarschijnlijk samen met haar pasgeboren welpjes. “Door professionelen” klonk de conclusie van de Vlaamse Overheid.

(Lees verder onder de foto)

Ongerustheid na nieuwe beelden van spelende wolven: waar is het vierde welpje?
Wolvin Naya Foto: rr

LEES OOK. Vanaf 1 september mag er weer gejaagd worden in het wolvengebied: “Perfect alibi voor iemand met slechte bedoelingen”

Begin dit jaar stelde het Vlaamse Gewest zich burgerlijke partij in het onderzoek naar de dood van Naya. Een wolf doden is in Vlaanderen een overtreding van het natuurdecreet. De dader riskeert twee jaar cel, een boete tot twee miljoen euro en een levenslang jacht- en wapenverbod. Het onderzoek loopt nog.

Corrigeer

NIEUWS