Uitslag etappe 17 Tour de France. Miguel Angel Lopez wint koninginnenrit, Roglic vergroot op Col de la Loze voorsprong op Pogacar

Uitslag etappe 17 Tour de France. Miguel Angel Lopez wint koninginnenrit, Roglic vergroot op Col de la Loze voorsprong op Pogacar

Foto: AP

De Colombiaan Miguel Angel Lopez won de zeventiende rit in de Tour, een zware bergrit in de Alpen met aankomst op de steile Col de la Loze. Primoz Roglic werd tweede en vergrootte zijn voorsprong in de stand op Tadej Pogacar, die derde werd.

Gele trui: Primoz Roglic

Groene trui: Sam Bennett

Bolletjestrui: Tadej Pogacar

Witte trui: Tadej Pogacar

Hoe kwam de zege tot stand?

Thomas De Gendt was van bij de start bij de pinken en na enkele pogingen kon de hardrijder van Lotto Soudal een kloof slaan. Twintig renners konden aansluiten. Daarbij nog vijf Belgen: Greg van Avermaet (CCC), Tim Declercq (Deceuninck – Quick-Step), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale) en Tom Van Asbroeck (Israel-Start-Up Nation). Toch kreeg deze grote groep geen vrijgeleide maar net toen de hergroepring zich voltrok, konden vijf van de eenëntwintig renners alsnog ontsnappen: de Fransman Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step), de Ecuadoriaan Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), de Ier Dan Martin (Israel-Start-Up Nation), de Spanjaard Gorka Izagirre (Astana) en de Duitser Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), gisteren nog ritwinnaar in Villard-de-Lans. Eerst een trio (Daniel Martinez, Marc Soler en Valentin Madouas) en daarna een eenling (Daryl Impey) probeerden tevergeefs de sprong te maken.

Met zes minuten voorsprong begonnen de koplopers aan de klim van de Col de la Madeleine (buiten categorie, 17,1 km aan 8,4%). Jumbo-Visma bepaalde het tempo in het peloton, maar al snel nam Bahrain-McLaren over. De kloof werd snel kleiner, net als het pelotonnetje. Onder meer de zieke Nairo Quintana moest lossen.

Vooraan ging het te snel voor Kämna, wellicht nog niet gerecupereerd van zijn zegetocht een dag eerder. Op de top had het viertal nog anderhalve minuut over op het peloton.

In de afdaling zette specialist Alaphilippe zich op kop. Het ging te snel voor Martin en de voorsprong steeg weer. Het trio begon aan de Col de la Loze (21,5 km aan 7,8%) met een bonus van twee minuten.

Opnieuw Bahrain-McLaren verkleinde de voorsprong van de vluchters. Op 12,5 km van de top moest Alaphilippe vooraan afhaken na een versnelling van Carapaz. De Fransman werd snel opgeslorpt en achtergelaten door de elitegroep. Na een nieuwe versnelling van Carapaz moest ook Izagirre er af. Bij de achtervolgers moest Guillaume Martin afhaken.

Carapaz bleef knap doorgaan en bij de achtervolgers bepaalde Pelle Bilbao het tempo. De kloof groeide opnieuw een beetje tot 45 seconden. Op 4 km van de finish nam David De La Cruz (UAE Team Emirates) over in functie van Pogacar. Mikel Landa moest lossen, net als Rigoberto Uran en Adam Yates. Het sein voor Miguel Angel Lopez om te versnellen.

Alleen Pogacar, Porte en het Jumbo-Visma-duo Sepp Kuss en Primoz Roglic kon volgen. Kuss nam het tempo over en op 3 km van de top werd Carapaz ingelopen. Roglic liet een gat vallen en Kuss reed weg met Lopez. De Colombiaan liet Kuss achter, waarna Roglic met Pogacar naar Kuss reed. Het duo van Jumbo-Visma pakte enkele meters op Pogacar en Roglic versnelde. Die probeerde naar Lopez te rijden, maar die hield stand en won. Roglic werd tweede en pakt zeventien seconden extra op Pogacar.

In de stand heeft Roglic nu een voorsprong van 57 seconden op zijn landgenoot. Lopez is nu derde op 1’26’’.

Uitslag etappe 17 Tour de France. Miguel Angel Lopez wint koninginnenrit, Roglic vergroot op Col de la Loze voorsprong op Pogacar
Foto: AFP

Wie reed zich nog in de kijker?

Knap wat Bahrain-Merida deed. Ze namen het heft in handen op de Col de la Madeleine om de voorsprong op de vluchters te verkleinen. Eerst Sonny Colbrelli, en daarna Wout Poels maakten tempo en ook in het begin van de Col de Loze maakten Poels, Matej Mohoric, Damiano Caruso en finaal Pelle Bilbao zich de ziel uit het lijf. Dat allemaal in functie van Mikel Landa, maar de Spaanse kopman liet het afweten en moest lossen toen Lopez versnelde.

Uitslag etappe 17 Tour de France. Miguel Angel Lopez wint koninginnenrit, Roglic vergroot op Col de la Loze voorsprong op Pogacar
Foto: Photo News

Speciale vermelding voor Richard Carapaz. Voor de tweede dag op rij in de aanval en pas op 3 km van de finish gegrepen. Zonder het beukwerk van Bahrain-McLaren had ed Ecuadoriaan van Ineos grenadiers gewonnen. Jammer, want hij kreeg zelfs de Prijs van de Strijdlust niet. Die ging chauvinistisch naar medevluchter Julian Alaphilippe, die het tempo van Carapaz niet aankon.

Uitslag etappe 17 Tour de France. Miguel Angel Lopez wint koninginnenrit, Roglic vergroot op Col de la Loze voorsprong op Pogacar
Foto: Photo News

Wat deden de favorieten?

Primoz Roglic doet in functie van de eindwinst een goede zaak: hij heeft nu 57 seconden voorsprong op zijn landgenoot Tadej Pogacar. Achter het duo staat winnaar Miguel Angel Lopez nu derde op 1’26”. Rigobert Uran verloor bijna twee minuten en zakt van drie naar zeven. Richie Porte maakt de sprong van zes naar vier. Nairo Quintana (last van netelroos) liet het al lopen op de Col de la Madeleine en valt uit de toptien.

Uitslag etappe 17 Tour de France. Miguel Angel Lopez wint koninginnenrit, Roglic vergroot op Col de la Loze voorsprong op Pogacar
Foto: AP

Verder nog iets dat u moet weten?

Tadej Pogacar kwam na de vier vluchters als vijfde boven op de top van de Col de la Madeleine: met acht extra punten pakte hij toen al de leiding in het bergklassement over van Benoït Cosnefroy, die vijftien dagen op rij de bolletjestrui droeg. Met zijn derde plaats op de Col de Loze pakte hij nog extra punten. Geletruidrager Primoz Roglic staat in dat bergklassement tweede op drie puntjes.

In de strijd om de groene trui kon Peter Sagan opnieuw niet wegrijden van Sam Bennett, die vlot de tussensprint won na de vijf vluchters. Omdat ploegmaat Michael Morkov alweer voor Sagan eindigde, sprokkelde de Ier twee extra punten bonus op zijn grootste concurrent. Bennett telt nu 47 punten voorsprong op Sagan.

Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) gaf op en dat is opmerkelijk. De Spanjaard, gisteren nog in de aanval, eindigde in zijn vorige achttien grote ronden telkens in de top 25.

Uitslag:

1. Miguel Angel Lopez (Col/AST) de 170km in 4u49:08 (gem. 35,277843km/u)

2. Primoz Roglic (Sln/TJV) op 0:15

3. Tadej Pogacar (Sln/UAD) 0:30

4. Sepp Kuss (VSt/TJV) 0:56

5. Richie Porte (Aus/TFS) 01:01

6. Enric Mas (Spa/MOV) 01:12

7. Mikel Landa (Spa/TBM) 01:20

8. Adam Yates (GBr/MTS) 01:20

9. Rigoberto Uran (Col/EF1) 01:59

10. Tom Dumoulin (Ned/TJV) 02:13

Stand:

1. Primoz Roglic (Sln/TJV) de 2982,5km in 74u56:04 (gem. 39,801453km/u)

2. Tadej Pogacar (Sln/UAD) op 0:57

3. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 01:26

4. Richie Porte (Aus/TFS) 03:05

5. Adam Yates (GBr/MTS) 03:14

6. Rigoberto Uran (Col/EF1) 03:24

7. Mikel Landa (Spa/TBM) 03:27

8. Enric Mas (Spa/MOV) 04:18

9. Tom Dumoulin (Ned/TJV) 07:23

10. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 09:31

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.