Voorzitters Vivaldi-partijen testen tweede keer negatief, fysieke onderhandelingen over nieuwe regering kunnen weer beginnen

Voorzitters Vivaldi-partijen testen tweede keer negatief, fysieke onderhandelingen over nieuwe regering kunnen weer beginnen

Egbert Lachaert Foto: ISOPIX

De voorzitters van de Vivaldi-partijen hebben voor de tweede keer negatief getest op het coronavirus. Dat betekent dat de fysieke onderhandelingen kunnen herbeginnen.

“Alle tweede testen van de voorzitters en sherpa’s zijn negatief”, meldt informateur Egbert Lachaert op Twitter. “Samen met mijn verbeterde gezondheidstoestand en einde isolatie betekent dit dat de fysieke gesprekken over een formatie binnenkort kunnen hernomen worden.”

LEES OOK. Schrijven, schrappen, schaven en opnieuw beginnen: dit zijn de ‘sherpa’s die achter de schermen de nieuwe regering voorbereiden (+)

Vorige dinsdag bleek dat koninklijk opdrachthouder en Open VLD-voorzitter Lachaert positief had getest op het coronavirus. Alle andere deelnemers aan de onderhandelingen – 6 partijvoorzitters en hun medewerkers – lieten zich daarop testen, woensdag bleek dat niemand anders besmet was geraakt. Niettemin gingen alle betrokkenen in quarantaine in afwachting van een tweede coronatest een week later. Die blijkt nu dus ook negatief.

Weer fysiek onderhandelen

De onderhandelingen over een nieuwe federale regering, die in tussentijd elektronisch gevoerd werden, kunnen vanaf donderdag dus weer fysiek doorgaan. “Dankzij het harde digitale werk van de voorbije dagen kunnen we nu snel weer fysiek met respect voor de regels rond de tafel”, zegt SP.A-voorzitter Conner Rousseau, “zodat we op 21 september een belangrijke volgende stap kunnen zetten naar een nieuwe regering op 1 oktober.”

De opdracht die de koning Rousseau en Lachaert gegeven heeft, werd vorige week verlengd tot 21 september. In een verklaring na hun telefonische audiëntie bij het staatshoofd zeiden ze dat die timing hen “de nodige tijd geeft om verder te werken aan het regeerakkoord en (...) in staat stelt om na de quarantaineperiode in fysieke vergaderingen overleg te plegen over de aanstelling van een formateur”.

Corrigeer

NIEUWS