Opnieuw 14 jaar cel geëist tegen kopstuk (20) van sadistische jongerenbende

Opnieuw 14 jaar cel geëist tegen kopstuk (20) van sadistische jongerenbende

Dylan V.A. Foto: bfs

Antwerpen / Boom / Stabroek -

De 20-jarige Dylan V.A. is donderdag voor het Antwerpse hof van beroep verschenen, waar hij zijn veroordeling tot veertien jaar cel en vijftien jaar terbeschikkingstelling aanvecht voor onder meer de moordpoging op een kameraad. Het openbaar ministerie meent dat hij de jongeman wel degelijk wilde doden en vorderde de bevestiging van zijn straf in eerste aanleg.

Dylan V.A. maakte deel uit van de ‘Bende van horen, zien en zwijgen’, een sadistische jongerenbende die in oktober en november 2018 een hele reeks geweldsdelicten en overvallen had gepleegd in Antwerpen, Boom en Stabroek. Over die feiten voerde Dylan V.A. donderdag geen betwisting meer. Het enige feit dat nog ter discussie stond - en meteen ook het zwaarste - was de moordpoging op een toen nog minderjarige kameraad.

De bende dacht dat de jongeman hen bij de politie verlinkt had. Het slachtoffer werd op 28 en 29 oktober 2018 vastgehouden op het appartement van Ellen C. (21) in Boom en op gruwelijke wijze gefolterd. Hij werd afgeranseld met buizen en snoeren, gestoken met een schroevendraaier, verbrand met een gloeiend hete stijltang en er werd een brandende sigaret in zijn mond uitgeduwd. Ellen C. had de folterpraktijken gefilmd.

Toen het slachtoffer hen plannen hoorde maken over het dumpen van zijn lichaam, was hij langs een schuifraam kunnen ontsnappen. Hij werd in zijn ondergoed op het dak van een tuinhuis aangetroffen met een gebroken neus, kneuzingen en brand- en steekwonden.

Beroep

Van de oorspronkelijk zeven beklaagden zijn alleen Dylan V.A. en Ellen C. in beroep gegaan. Zij werd in eerste aanleg vrijgesproken voor de moordpoging, maar kreeg voor haar betrokkenheid bij de andere feiten wel acht jaar cel. Het openbaar ministerie, dat zich niet verzette tegen die vrijspraak, vond dat ze te zwaar gestraft werd. “Voor haar aandeel is nog altijd een substantiële effectieve straf op zijn plaats, maar geen acht jaar.”

Wat Dylan V.A. betrof, zag de aanklager geen reden om zich milder op te stellen. Uit het psychiatrisch verslag blijkt dat de jongeman bijzonder gevaarlijk is en dat er een zekerheid op recidive is als hij niet behandeld wordt. De verdediging, die de vrijspraak vroeg voor de moordpoging, pleitte voor een straf deels met uitstel, gekoppeld aan probatievoorwaarden zodat hij zich kan laten behandelen. De jongeman is zwakbegaafd, had een problematische jeugd en was zwaar onder invloed toen hij de feiten pleegde. Arrest op 15 oktober.

Corrigeer

MEER NIEUWS