Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja maandag in Brussel

Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja maandag in Brussel

Svetlana Tichanovskaja Foto: EPA-EFE

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja zal maandag in Brussel een informele ontmoeting hebben met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Dat heeft de woordvoerder van de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell meegedeeld.

Tichanovskaja betwist dat president Aleksandr Loekasjenko op 9 augustus de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland won. Volgens de oppositieleidster, die vluchtte naar Litouwen, is er tijdens de stembusgang op grote schaal gesjoemeld.

Ook de Europese Unie erkent het verkiezingsresultaat niet. De lidstaten werken aan sancties tegen functionarissen van het regime die verantwoordelijk worden geacht voor de kiesfraude en de repressie van de protestbeweging die na de stembusgang is opgestaan in Wit-Rusland.

Tichanovskaja trekt maandag ook naar het Europees Parlement. Daar is donderdag met een ruime meerderheid een resolutie goedgekeurd waarin de parlementsleden de lidstaten oproepen om de sancties onverwijld in te voeren. Die moeten volgens hen ook Loekasjenko zelf viseren.

Corrigeer

MEER NIEUWS