Ploegleider Wout van Aert en Primoz Roglic uit de Tour gezet wegens “mishandeling of bedreiging van een UCI-lid”

Ploegleider Wout van Aert en Primoz Roglic uit de Tour gezet wegens “mishandeling of bedreiging van een UCI-lid”

Foto: Kris Van Exel

Na de laatste Alpenrit lijkt de eindzege van Primoz Roglic een feit. Toch kreeg Jumbo-Visma donderdag af te rekenen met een domper: sportief manager Merijn Zeeman is door de wedstrijd­jury uit de Tour gezet wegens “intimidatie, handtastelijkheden en incorrect gedrag” jegens een UCI-commissaris.

Volgens de UCI vonden de feiten woensdagavond plaats tijdens een controle van de fiets van gele trui Primoz Roglic na de zeventiende rit. “De commissarissen vonden dat meneer Zeeman op een onacceptabele manier reageerde tegenover een personeelslid van de UCI dat verantwoordelijk was voor het uitvoeren van een X-ray scan en het ontmantelen van de fiets van de gele trui aan de finish op de Col de la Loze. De UCI heeft van de strijd tegen technologische fraude één van zijn prioriteiten gemaakt om de geloofwaardigheid van de resultaten te verzekeren en roept iedereen van de wielerfamilie op om er samen voor te zorgen dat de reputatie van onze sport gevrijwaard wordt.”

Zeeman is zich van geen kwaad bewust, maar erkent dat er iets is gebeurd: “Ik wil eerst met de juryvoorzitter praten over dit voorval, voordat ik verder commentaar kan geven. Er is gisteren wat voorgevallen bij de fietscontrole, en daarop heb ik vanmorgen te horen gekregen dat ik niet meer welkom was bij die controles. Maar nu ik het communiqué lees, staat er iets heel anders”, zegt Zeeman, die ook nog een boete van 2.000 Zwitserse frank (zo’n 1.859 euro) kreeg.

Jumbo-Visma wou gisteravond niet verder reageren en dat geldt ook voor Luc Herpelinck. De Oost-Vlaming is in deze Tour de juryvoorzitter. Zeeman bevindt zich nog steeds in de Tourbubbel van Jumbo-Visma, die de beslissing zal aanvechten. Dat lijkt ijdele hoop. Vorig jaar werden ­Tony Martin en Luke Rowe na de zeventiende rit in de Tour ook uitgesloten na een akkefietje met geweld. Ondanks een gemeenschappelijk filmpje met excuses werd hun straf behouden.

De boetekas van Jumbo-Visma werd na de achttiende etappe nog groter. Wout van Aert kreeg een boete van 200 Zwitserse Frank wegens af­duwen tegen een auto. Hij kreeg ook een tijdstraf van 10 seconden in het algemeen klassement en 4 strafpunten in het punten- en bergklassement.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.