Merijn Zeeman nog wel in bubbel Jumbo Visma

Ploegleider Wout van Aert vertelt waarom hij officieel uit de Tour werd gezet: “Ik werd boos toen fiets van Roglic werd beschadigd”

Ploegleider Wout van Aert vertelt waarom hij officieel uit de Tour werd gezet: “Ik werd boos toen fiets van Roglic werd beschadigd”

Foto: BELGAIMAGE

Merijn Zeeman is er naar eigen zeggen “kapot” van: donderdag na de laatste bergrit werd de sportief manager van Jumbo-Visma, de ploeg van Wout van Aert en gele trui Primoz Roglic, door de UCI officieel uit de Tour gezet. De Nederlander had een UCI-commissaris belaagd: “Ik heb me verbaal misdragen, maar had mijn kalmte moeten bewaren.”

LEES OOK. Ploegleider Wout van Aert en Primoz Roglic uit de Tour gezet wegens “mishandeling of bedreiging van een UCI-lid”

Volgens de UCI vonden de feiten woensdagavond plaats tijdens een controle van de fiets van gele trui Primoz Roglic na de zeventiende rit. “De commissarissen vonden dat meneer Zeeman op een onacceptabele manier reageerde tegenover een personeelslid van de UCI dat verantwoordelijk was voor het uitvoeren van een X-ray scan en het ontmantelen van de fiets van de gele trui aan de finish op de Col de la Loze”, klonk het.

“Ik heb me verbaal misdragen. Ik ben boos geworden toen de commissaris het bracket van de fiets van Primoz demonteerde”, aldus Zeeman. De fiets van Roglic - die overigens conform de reglementen was - werd daarbij beschadigd en het bracket of crankstel moest noodgedwongen vervangen worden.“Wij staan voor een eerlijke sportbeoefening en daarbij horen controles, maar die moeten wel in alle redelijkheid gebeuren. Ondanks dit voorval had ik mijn kalmte moeten bewaren en de UCI commissaris respectvol moeten benaderen. Ik betreur het dat ik dit niet gedaan heb.”

“Ik heb na dit voorval overigens direct excuses aangeboden aan de betrokken UCI commissaris die mijn excuses ook heeft geaccepteerd. Ik ben er kapot van, maar onze gele droom leeft voort.”

Ondanks zijn excuses kreeg Zeeman ook nog een boete van 2.000 Zwitserse frank.

Wel nog in de Tour, geen officiële functies

Volledig uit de Tourbubbel zal de Nederlander echter niet verdwijnen, zo meldde zijn team.

“Merijn mag wel onderdeel van het Tour de France-team van Team Jumbo-Visma in Frankrijk blijven, maar de resterende drie etappes geen officiële functies meer uitoefenen binnen de geaccrediteerde zones van de wedstrijd”, aldus Jumbo-Visma.

“Jammer”

“Het is natuurlijk heel jammer dat Merijn niet meer in de koers is”, reageerde Wout van Aert op het voorval. “Maar hij is wel nog altijd betrokken bij de ploeg. Donderdag waren we overdag met de koers bezig en toen lag onze focus op de wedstrijd. Maar ja, donderdagavond werd dat dan opgerakeld omdat het naar buiten kwam. Ik betreur dat Merijn niet meer bij de koers betrokken mag zijn, maar verder hebben we het er niet veel over gehad. Hij heeft nog tegen ons gezegd dat hij het lastig vond dat dit de aandacht kreeg en dat hij het vooral jammer vond. Hij zei dat we ons op de koers moeten focussen en daar heeft hij gelijk in, op zich is voor ons als ploeg niet veel veranderd.”

“Ik weet het er fijne niet van”, aldus onze landgenoot. “Ik kan er niet over oordelen. Het is jammer, maar ik weet niet hoe het is gelopen en een verhaal heeft altijd twee kanten. Laat ons nu vooral focussen op wat nog volgt in deze Tour en Primoz in het geel naar Parijs krijgen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.