Annemiek van Vleuten ziet na “stomme val” Giro-zege en nieuwe WK-triomf in rook opgaan: “Supershit

Annemiek van Vleuten ziet na “stomme val” Giro-zege en nieuwe WK-triomf in rook opgaan: “Supershit”

Annemiek van Vleuten heeft bij een val in de zevende etappe van de Giro Rosa haar linkerpols gebroken. Dat is gebleken na onderzoek in het ziekenhuis. De renster van Mitchelton-Scott had met nog twee etappes voor de boeg de (ruime) leiding in het algemeen klassement. Van Vleuten reist vrijdag naar Nederland waar nader onderzoek volgt in het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem, zo meldde de wielrenster uit Wageningen vanuit Italië.

LEES OOK. Eindelijk prijs voor Lotte Kopecky in Giro Rosa: “Eindelijk die grote overwinning”

Bij de val kort voor de finish was ook Marianne Vos betrokken, winnaar van drie ritten in de Ronde van Italië voor vrouwen. Zij kwam er zonder al te veel schade van af. De rit werd gewonnen door Lotte Kopecky. Door het wegvallen van Van Vleuten is de Poolse Katarzyna Niewiadoma de nieuwe leider. De Poolse had voordien nog een achterstand van 1’48” op de Nederlandse.

Annemiek van Vleuten ziet na “stomme val” Giro-zege en nieuwe WK-triomf in rook opgaan: “<I>Supershit</I>”
Foto: Photo News

Het ongeval gebeurde kort voor de laatste bocht van de rit die op een sprint zou uitdraaien. Voor Van Vleuten, die eerder tevergeefs had geprobeerd op de slotklim weg te rijden uit de groep, kwamen enkele rensters ten val die ze niet meer kon ontwijken. De wereldkampioene, gehuld in de leiderstrui van de Giro, bereikte nog wel de finish. Meteen liet ze al merken dat het goed mis was met haar pols. Die zorg werd donderdagavond in het ziekenhuis bevestigd.

Annemiek van Vleuten ziet na “stomme val” Giro-zege en nieuwe WK-triomf in rook opgaan: “<I>Supershit</I>”
Foto: Photo News

Geen WK (?)

Volgende week zijn de wereldkampioenschappen wielrennen in Italië. Het lijkt vrijwel uitgesloten dat Van Vleuten daaraan deelneemt. Ze is de titelverdediger in de wegrace.

“De mentale pijn is erger dan de fysieke”, reageerde Van Vleuten bij de NOS. “Ik wilde zo graag daar om mijn trui te verdedigen. Dat je in je allerbeste doen ooit niet op het WK kan gaan rijden, is wat nu echt heel veel pijn doet. Dit is waardeloos, helemaal als je in topvorm bent en met een WK-parcours dat je op het lijf geschreven is. Maar ik heb geen fout gemaakt, als ik mezelf iets kwalijk kon nemen, zat ik hier meer teleurgesteld. Het is supershit, maar part of the job.”

Van Vleuten zag zelf meteen dat haar “hand naar binnen stand” en dat er dus “geen dokter voor nodig was” om te zien dat haar pols gebroken was. “Ze hebben hem hier zonder verdoving rechtgezet. Dat gebeurt blijkbaar in Zuid-Italië, in Nederland niet. Ik heb een heel zware minuut gehad in het ziekenhuis, maar het staat weer recht op elkaar.”

Het WK in Imola is vrijwel onmogelijk om te halen voor de Nederlandse, maar ze geeft (tegen beter weten in?) de moed niet op. “Ik heb contact gehad met de arts die Tom Dumoulin heeft geholpen in 2016 en die zei: Er is misschien nog wel iets mogelijk. Maar goed, dat was voordat hij de foto’s zag. Ik ga er morgen heen om me goed te laten informeren en onderzoeken. Dan kijken we verder.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.