Gentse scholen blijven nog zeker week gewoon open: “Scholen zijn niet de verspreider”

Gentse scholen blijven nog zeker week gewoon open: “Scholen zijn niet de verspreider”

Foto: BELGAIMAGE

Gent -

De middelbare scholen in Gent kunnen nog zeker tot 25 september gewoon openblijven in ‘code geel’. Dat heeft een crisiscel van het Gentse stadsbestuur vrijdag beslist. Afstandsonderwijs is nog niet aan de orde, ook al kreeg Gent een waarschuwing over de verspreiding van het coronavirus op de scholen.

De UGent opent vandaag de deuren in ‘code oranje’, maar de Gentse middelbare scholen blijven voorlopig in code geel. Dat heeft een lokale crisiscel vrijdag beslist. Er zijn een vijftigtal positieve tests onder de 57.000 leerlingen in Gent, op een dertigtal scholen. Maar de verspreiding blijft onder controle, klinkt het.

De Risk Assessment Group (RAG) adviseerde de Gentse crisiscel donderdagavond om dringend samen te komen om de verspreiding van het coronavirus te bekijken. Een beslissing om over te schakelen op code oranje kan heel wat praktische gevolgen hebben, voor scholen en ouders.

Zo moet in code oranje halftijds op afstandsonderwijs worden overgeschakeld. Dat betekent dat leerlingen de ene week thuis les krijgen, de andere week op verplaatsing.

Maar zover komt het voorlopig niet, zegt Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs vrijdagmiddag. “Het onderwijs werkt alvast tot 25 september verder in code geel. Scholen zijn niet de verspreider van het virus in Gent. Er is maar sprake van één school waar een besmetting werd doorgegeven.”

Het stadsbestuur en de lokale crisiscel zeggen “de vinger aan de pols te houden”. “We treffen de voorbereidingen om over te schakelen op code oranje, indien blijkt dat het virus zich verspreidt via de scholen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio