UGent opent zonder togastoet, op ‘ongebruikelijke’ plek

UGent opent zonder togastoet, op ‘ongebruikelijke’ plek

De UGent opende dit jaar niet met een stoet (foto links), maar wel met een estafette en een kleine plechtigheid op het UZ Gent. Foto: fvv

Gent -

Geen stoet, geen toga’s, geen academische zitting in de Aula. In Gent werd het nieuwe academiejaar vrijdag officieel geopend op een coronaproof manier.

De eerste dag van het academiejaar: dan trekt gewoonlijk een stoet van honderden professoren en medewerkers van de Universiteit Gent door de stad. Maar het zijn geen gewone tijden. Dus werd de traditionele stoet geschrapt. In de plaats was er een estafette en een plechtigheid op het UZ Gent, waar rector Rik Van de Walle de medewerkers van het ziekenhuis bedankte.

De rector pleitte voor rust. “Vele UGent’ers snakken naar wat meer kalmte, naar minder woelige wateren”, zei hij. “Het is er dus de tijd niet naar om nog veel extra interne hervormingen of radicale vernieuwingen op onze karren te laden. Ook dat is voor mij UGent Verlicht: waar het kan, rust brengen. Ik denk niet dat veel professoren zich zorgen maken over het aantal publicaties dat ze dit jaar doen.”

“Ik maak me wel zorgen over de draagkracht van het universitaire landschap. De nieuwe manier van lesgeven kosten geld.”

De studenten roept hij op om verantwoordelijk te zijn. “Houd voldoende afstand, school niet samen, volg de basisregels en spreek er anderen zo nodig vriendelijk op aan”, zei hij. “Wees ambassadeurs van onze universiteit, van een UGent die verstandig kan omgaan met verandering én met dat virus.”

UGent opent zonder togastoet, op ‘ongebruikelijke’ plek
De rector pleit voor rust. “Veel mensen snakken naar wat meer kalmte, naar minder woelige wateren” Foto: IF
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio