Begeleiding van mensen met huurachterstal moet uithuiszetting vermijden

Begeleiding van mensen met huurachterstal moet uithuiszetting vermijden

Gemeentehuis Willebroek. Foto: Dirk Van de Velde

Willebroek -

De gemeente gaat mensen met huurachterstal intensiever begeleiden om uithuiszetting te vermijden. Hiervoor is de gemeente toegetreden tot het Fonds ter Bestrijding van Uithuiszettingen (FBU). Het project start op 1 oktober.

Dit fonds is door de Vlaamse overheid in het leven geroepen in de strijd tegen het hoge aantal uithuiszettingen. Het doel is uiteraard om de huurders te ondersteunen om hun woning te kunnen behouden.

Wanneer er sprake is van achterstallige huurbetalingen bij een cliënt, kan het OCMW van Willebroek, na een sociaal onderzoek, beslissen een huurder te begeleiden bij de afbetaling van de huurschuld. OCMW Willebroek, huurder en verhuurder sluiten vervolgens een begeleidingsovereenkomst die een afbetalingsregeling vastlegt. Het OCMW kan voor de financiële tussenkomst een beroep doen op het fonds.

Stabiele woonsituatie

“Omdat steeds meer mensen, zeker ook door de coronacrisis, financieel verlies lijden en in de problemen komen met het betalen van hun huur, kan een intensieve begeleiding door de gemeente een oplossing vormen. Tijdens zo’n begeleiding helpen we de huurder bij het afbetalen van de huurachterstand en het creëren van een stabiele woonsituatie.”, legt schepen van Wonen en Sociale Zaken Bavo Anciaux (Open Vld) uit.

“Op deze manier hopen we zwakke huurders te beschermen, uithuiszettingen te vermijden en samen met huurders te voorkomen dat dergelijke situaties zich herhalen door het bijbrengen van bepaalde inzichten en vaardigheden”, zegt hij.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio