Toppoliticus moet als eerste ‘The masked singer’ verlaten: “Een huzarenstukje, die geheimhouding”

Toppoliticus moet als eerste ‘The masked singer’ verlaten: “Een huzarenstukje, die geheimhouding”

Hoe zijn versie van ‘Alexandrie, Alexandra’ volgende week had geklonken, zullen we nooit weten: de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) moest vrijdagavond als eerste zijn bezweet pak uittrekken in ‘The masked singer’ op VTM. “Mijn medewerker vroeg ik tijdens de voorbereidingen om mijn agenda te blokkeren en geen vragen te stellen.”

Meedoen aan zo’n programma hoort niet voor een politicus. Je hebt altijd mensen die er zo over denken, maar ik heb daar lak aan. Ik weet dat veel collega’s niet zouden willen of durven deelnemen, maar ik ben wie ik ben. Ik heb liefde voor muziek.”

Niet dat hij met dat laatste solliciteert voor dat andere VTM-programma, maar het klopt wel. Bart Tommelein studeerde aan het conservatorium en speelt onder meer klarinet. In het verleden liet hij zich al betrappen op een duet met N-VA-politica Liesbeth Homans ten voordele van Rode Neuzen Dag, en hij staat geregeld op lokale podia. “Ik ben een groot bewonderaar van vader Hazes en was blij dat ik nu Leef mocht brengen, van zijn zoon. Ik was al lang van plan om daar iets mee te doen.”

Toppoliticus moet als eerste ‘The masked singer’ verlaten: “Een huzarenstukje, die geheimhouding”
Foto: VTM

Maanden moest hij zwijgen over zijn rol in The masked singer. De eerste vraag kwam in het najaar van 2019 en de opnames vonden plaats in juni. Daartussen was het balanceren tussen de voorzittersverkiezing van Open VLD en de aanpak van de coronacrisis. “Ik had mijn deelname intussen uit mijn geheugen gebannen. Bewust, zodat ik me niet zou verspreken. Maar het was een huzarenstukje om alles ingepland te krijgen en niets te verraden: repetities, promofilmpje, tv-opname, noem maar op. Mijn medewerker vroeg ik om mijn agenda te blokkeren en geen vragen te stellen. En dan was het: zingen en staan zweten, en opnieuw, en opnieuw.”

LEES OOK. Vijf redenen waarom ‘The masked singer’ de hit van het najaar wordt

Zijn echtgenote was wel op de hoogte. “Ik kon moeilijk elke keer zeggen: Schat, ik ben weg, maar ik vertel je niet waarheen. Nu goed, ze is heel discreet. Ook mijn kabinetschef wist hoe het zat, zonder de details te kennen. Iemand moest toch weten waar de burgemeester uithing bij een mogelijk noodgeval. Maar mijn kinderen, die mochten het ontdekken op tv.”

Toch twijfelde Tommelein naar eigen zeggen voor hij toehapte. Of toch even. “Nadat ze me de eerste keer hadden gevraagd, hoorde ik lange tijd niets. Stiekem hoopte ik dat ze het vergeten waren. Tot ik ineens de boodschap kreeg dat mijn pak klaar was. Ik kon niet meer terug. Bart, zei ik tegen mezelf, dit is toch wel iets unieks, ga ervoor. Temeer omdat het programma in het buitenland hoog staat aangeschreven.”

Nu is er dus die vroegtijdige exit, en met hem ook die van het personage ‘Monster’. “Uiteraard had ik de ambitie om er langer in te blijven. Ik dacht dat de charme van dat schattige pak mij daarbij zou helpen. Maar ik ben vooral blij dat ze mij hebben uitgekozen om deel te nemen.”

Toppoliticus moet als eerste ‘The masked singer’ verlaten: “Een huzarenstukje, die geheimhouding”
Foto: DPG
Corrigeer

MEER NIEUWS