Federale inspecteurs kaarten wantoestanden aan: politiebaas liet ‘vaker klachten liggen’

Federale inspecteurs kaarten wantoestanden aan: politiebaas liet ‘vaker klachten liggen’

Na de zaak-Chovanec kaarten verschillende inspecteurs van de federale politie nog meer wantoestanden aan. “We komen met ons verhaal naar buiten omdat onze interne klachten al maanden stof liggen te vergaren”, klinkt het zaterdag in Het Laatste Nieuws. Ook De Morgen bericht over het nieuws.

André Desenfants, de nummer twee van de federale politie die nadat de zaak-Chovanec tijdelijk een stap opzijzette, wil de krant niet veel kwijt over de kwestie. “Ik wil me niet wegsteken achter het feit dat ik nu niet in functie ben, maar ik kan en mag niets zeggen over individuele dossiers”, klinkt het. “De getuigenissen verbazen mij. Wij laten niets liggen en nemen dit soort zaken altijd ernstig.”

Bij de inspecteurs die aan bod komen in de krant, klinkt een ander geluid. “Het is goed dat die beelden van de Hitlergroet zijn uitgelekt, of er zou geen gevolg aan zijn gegeven. Net zoals onze klachten over pesterijen, schending van het beroepsgeheim of grensoverschrijdend gedrag geen gevolg krijgen. De stoorzenders blijven op post”, zeggen de inspecteurs. Allemaal zijn ze het zat dat er met hun klachten niets gebeurt: “Na maanden wachten geloven mijn collega’s niet meer dat hun zaak nog serieus zal worden onderzocht.”

Onder meer bij de dienst Hondensteun draait het volgens een bron vierkant. Een hoofdinspecteur terroriseert de hele afdeling en wordt in bescherming genomen door het diensthoofd. “Wie zich uitspreekt over de wantoestanden, krijgt meteen een tuchtsanctie”, klinkt het bij een inspecteur met meer dan 30 jaar dienst.

Het Comité P is intussen een onderzoek gestart naar pesterijen en discriminatie binnen de Directie Algemene Veiligheid, waar de infanterie en cavalerie onder vallen. De federale politie wil niet reageren op individuele dossiers, maar zegt “elke klacht ernstig te nemen”. De federale politie werkt nu aan een dienst van vertrouwenspersonen.

Corrigeer

MEER NIEUWS