Sensatie in de Tour: wonderkind Tadej Pogacar rijdt Primoz Roglic helemaal weg in tijdrit en pakt de gele trui

Sensatie in de Tour: wonderkind Tadej Pogacar rijdt Primoz Roglic helemaal weg in tijdrit en pakt de gele trui

Foto: AFP

Niet Primoz Roglic, wel Tadej Pogacar wint waarschijnlijk de Tour de France 2020. De amper 21-jarige Sloveen was ontketend in de tijdrit naar La Planche des Belles Filles, pakte zijn derde ritzege én reed zijn landgenoot van Jumbo-Visma op grandioze wijze uit het geel. Wat een ommekeer.

Gele trui: Tadej Pogacar

Groene trui: Sam Bennett

Bolletjestrui: Tadej Pogacar

Witte trui: Tadej Pogacar

Hoe kwam de zege tot stand?

Nadat Lotto Soudal-renner en rode lantaarn Roger Kluge de debatten mocht openen, zette Remi Cavagna (Deceuninck-Quick-Step) de richttijd van de dag neer op La Planche des Belles Filles. De Franse tijdritkampioen klokte met 57:54 als eerste af op een tijd onder het uur. Goed voor een gemiddelde van ruim 37,5km/u. Thomas De Gendt kon Cavagna nooit bedreigen en finishte in 1:00:06 terwijl drie anderen (De La Cruz, Schachmann en Kragh Andersen) wel onder het uur doken.

Het was wachten op Wout van Aert. In zijn Belgische driekleur kwam bij het eerste tussenpunt al 40 seconden tekort op Cavagna. Tom Dumoulin deed met een achterstand van 12 seconden beter. Van Aert kon bij het tweede tussenpunt zijn achterstand verkleinen tot 33 seconden en bij het laatste tussenpunt, bergop dus, zat hij op gelijke hoogte van de Fransman. Uiteindelijk was Van Aert aan de finish 28 seconden sneller dan Cavagna: 57:26 (37,8km/u). Van sterk indelen gesproken.

Maar Dumoulin had ook een begenadigde dag. De Nederlander was bij het begin van de slotklim sneller dan alles en iedereen, waaronder 51 seconden sneller dan Van Aert. Terwijl onze landgenoot wel van fiets had gewisseld, deed Dumoulin dat niet. Wat hem bergop wat van zijn voorsprong kostte. Bij het laatste tussenpunt had hij nog 27 seconden over, aan de streep nog 10 seconden.

Maar toen moest Tadej Pogacar nog komen...

Sensatie in de Tour: wonderkind Tadej Pogacar rijdt Primoz Roglic helemaal weg in tijdrit en pakt de gele trui
Foto: AFP

Wat deden de favorieten?

Tadej Pogacar ging als een speer van start in de tijdrit. Bij het eerste tussenpunt nam de Sloveen van UAE Team Emirates een voorsprong van 13 seconden op gele trui en landgenoot Primoz Roglic. Goed voor de derde tussentijd op dat moment, wat later snelde hij nummer drie in de stand Miguel Angel Lopez voorbij alsof die er niet was. Pogacar knabbelde beetje bij beetje aan zijn achterstand (57 seconden) en kwam op een bepaald moment tot op 25 seconden in het algemene klassement.

Beide Slovenen wisselden van fiets. Bij Pogacar verliep dat een stuk vlotter dan bij Roglic, die ook later wisselde op de klim. Het een en ander resulteerde erin dat Pogacar tot op 15 seconden kwam. En met Roglic op vier kilometer van de streep had de 21-jarige Sloveen zijn landgenoot te pakken. Bij het derde tussenpunt zette hij Dumoulin op 48 seconden achterstand, wat aan de streep een verschil van liefst 1:21 bleek te zijn. Pogacar sloeg een dubbelslag vanjewelste: ritzege én eindzege in de Tour de France op 21-jarige leeftijd. Roglic verloor uiteindelijk 1:56 op zijn landgenoot.

Wie reed zich nog in de kijker?

Thibaut Pinot (FDJ) beleefde een draak van een Ronde van Frankrijk na een zware valpartij al vroeg in de rittenkoers. Maar de Fransman hield vol en stond zaterdag als lokale jongen aan de start van de tijdrit. Onderweg werd hij luidkeels aangemoedigd door de vele toeschouwers. Pinot was aan de streep uiteindelijk twee seconden sneller dan Thomas De Gendt.

Sensatie in de Tour: wonderkind Tadej Pogacar rijdt Primoz Roglic helemaal weg in tijdrit en pakt de gele trui

Verder nog iets dat u moet weten?

Richard Carapaz vertrok met één missie naar de slotklim: de bollentrui veiligstellen. De Giro-winnaar van Team Ineos vertrok daarom bijzonder traag, slechts twee renners fietsten minder snel bij de eerste twee tussenpunten. Carapaz zette dan ook alles op zijn beklimming naar La Planche des Belles Filles want de zes snelsten bergop kregen punten voor het bergklassement. Maar het leverde hem uiteindelijk niets op want hij pakte geen punten terwijl Pogacar de volle buit pakte. De Sloveen pakt zo geel, bollen én wit.

De prijs voor de meest strijdlustige renner van deze Tour, de Super Combative, ging echter naar Marc Hirschi. De Zwitser die een rit won en ook twee keer in de top drie eindigde.

Uitslag:

1. Tadej Pogacar (Sln/UAD) de 36.2km in 55:55 (gem. 38,84km/u)

2. Tom Dumoulin (Ned/TJV) op 01:21

3. Richie Porte (Aus/TFS) 01:21

4. Wout van Aert (Bel/TJV) 01:31

5. Primoz Roglic (Sln/TJV) 01:56

6. Rémi Cavagna (Fra/DQT) 01:59

7. Damiano Caruso (Ita/TBM) 02:29

8. David De La Cruz (Spa/UAD) 02:40

9. Enric Mas (Spa/MOV) 02:45

10. Rigoberto Uran (Col/EF1) 02:54

Stand:

1. Tadej Pogacar in 84:26:33

2. Primoz Roglic +0:59

3. Richie Porte +3:30

4. Mikel Landa +5:58

5. Enric Mas +6:07

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.