Wout van Aert “volledig verrast” dat kopman Roglic Tourzege verliest: “De ellende begon toen ik in de hot seat ging zitten”

Wout van Aert “volledig verrast” dat kopman Roglic Tourzege verliest: “De ellende begon toen ik in de hot seat ging zitten”

Foto: AFP

Niemand had er nog rekening mee gehouden, maar Tadej Pogacar onttroonde in de voorlaatste Tourrit de ongenaakbaar gewaande Primoz Roglic. Met een ongelooflijke tijdrit richting La Planche des Belles Filles. Wout van Aert zag het gebeuren. “Dit hadden we niet verwacht”, aldus de Belgische kampioen tegen de klok die vierde werd.

LEES OOK. Sensatie in de Tour: wonderkind Tadej Pogacar rijdt Primoz Roglic helemaal weg in tijdrit en pakt de gele trui

Pogacar moest 57 seconden goedmaken op zijn landgenoot van Jumbo-Visma. Het werd uiteindelijk 1:56 waardoor hij met 59 seconden de Tour naar alle waarschijnlijkheid wint. En dat nadat Roglic twaalf dagen in het geel reed.

“De teleurstelling weegt door”, reageerde een zichtbaar balende Van Aert na afloop. “Ja… Ik zag op beeld dat Primoz heel hoekig draaide en dus niet zoals anders. En dan die stomme chronometer die voor nog meer stress zorgde. Ik zag de bui al hangen en op de slotklim was Pogacar veel sterker. Dit is enorm balen. Het is ook een volledige verrassing voor ons. Hij was ontspannen voor de start, we hebben nog gelachen. Niets wees erop dat hij minder was. We waren klaar om het af te maken, maar we zijn geklopt door een onwaarschijnlijke Pogacar. We hebben hier wel drie weken naartoe gewerkt dus dan is dit een grote teleurstelling.”

Van Aert werd zelf knap vierde op La Planche des Belles Filles. “Ik had zeker goeie benen en heb goed ingedeeld, denk ik. Ik schrok wel even toen ik zo ver achter (Rémi, red.) Cavagna zat, maar achteraf bleek dat die heel snel gestart was. De wind was ook steviger dan bij de verkenning, maar de jongens die mij kloppen reden onder dezelfde omstandigheden. Dit was voor mij het hoogste haalbare. Ik kon mijn wattages trappen, het ging allemaal goed. De ellende begon pas toen ik in de hot seat ging zitten...”

LEES OOK. Primoz Roglic verklaart ware offday: “Ik had niet de kracht om voldoende hard te trappen”

Wout van Aert “volledig verrast” dat kopman Roglic Tourzege verliest: “De ellende begon toen ik in de <I>hot seat</I> ging zitten”
Foto: Pool via REUTERS

Ook Tom Dumoulin, die tweede werd in de tijdrit, stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken.

“Toen ik over de finish kwam, dacht ik dat het misschien goed genoeg kon zijn voor de dagwinst”, aldus de Nederlander. “Maar Pogacar was veel te sterk en reed op een totaal ander niveau dan wij. Dan maakt al het andere niet uit, zoals mijn prestatie vandaag. Ik ben zeer teleurgesteld want we verliezen hier de Tour. We voelden ons nochtans goed en Primoz had zelfvertrouwen. Hij reed ook een goeie tijdrit, niet zijn beste maar ook niet slecht. Maar Pogacar, ja dat is wel speciaal zo op de voorlaatste dag.”

LEES OOK. Tadej Pocacar na waanzinnige tijdrit: “Ik wist niet dat ik aan het winnen was door het geluid van het publiek”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.