Dit brengt de laatste etappe van de Tour de France

Dit brengt de laatste etappe van de Tour de France

Foto: Photo News

Sprinten straks in Parijs. Het moet al heel vreemd lopen wil het straks anders zijn. De favorieten: groene trui Sam Bennett, Caleb Ewan, Cees Bol, toch maar Sagan, en … Wout van Aert

Start: om 15.45 uur in Mantes-la-Jolie

Finish: om ca. 18u50 Champs-Élysées

Afstand: 122 km

Parcours: vlak

Toch nog één gecategoriseerde hindernis: de Côte de Beulle (4de categorie) op 108,5 km van de finish. Maar met de bollentrui stevig in handen van Pogacar heeft die geen belang meer. De tussensprint voor de groene trui ligt één kilometer na de derde doortocht op de Champs Elysees. Die zou theoretisch nog wel een rol kunnen spelen in de strijd om het groen. Mathematisch is Bennett nog niet zeker. Maar met zijn ruime voorsprong en Sagan die hem al feliciteerde, lijkt ook die tussensprint bijkomstig te worden. Verder kent u de finale: supersnelle rondjes over de Champs Elysées. Ondanks de hellende meters onderweg, naar wielernormen heet dit: vlak.

Favorieten: sprinters

Het kàn, als vluchter overleven op de Champs Elysées. Vinokourov deed het ooit. Maar het is wel een absolute zeldzaamheid. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid krijgt u zondag een koninginnenspurt tussen alle topspurters die deze Tour rijk is. Dat zijn de jongens die al een spurt konden winnen: Bennett, Ewan, Van Aert en Kristoff. Maar ook enkele sprinters voor wie dit de laatste kans is: Cees Bol, Elia Viviani, Bryan Coquard en Peter Sagan.

Sleutelmoment: de positionering voor de sprint

Wie zit waar bij het aansnijden van de laatste kilometers. Traditioneel is er altijd nog wel een onverlaat die zich aan een uitval waagt. Dan zal er gekeken worden naar de overgebleven luitenanten van de topsprinters. Met Caleb Ewan als onuitgesproken topfavoriet zal Lotto-Soudal mee zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.

Verandert de gele trui van schouders?

Nee, de winnaar van de Tour de France ligt vast na de zaterdagrit. Zelfs al zou het theoretisch kunnen: er is een ongeschreven wet dat de gele trui in de slotrit niet meer aangevallen wordt. Heelhuids aankomen is de enige opdracht. Maar mocht zelfs daar gevaar dreigen, zal ASO niet aarzelen om de wedstrijd te neutraliseren.

Wat zei Thomas De Gendt over deze rit in onze Tour-gids?

“De allerlaatste rit, maar het is geen simpele opdracht, hoor. In het begin gaat het er grappig aan toe, maar vanaf je het bordje Parijs ziet, begint het gedrum. Iedereen wordt al nerveus in die voorsteden en eens je de Champs-Elysées opdraait, is het de ene demarrage na de andere. Met een beetje geluk springt vier man weg, maar als je pech hebt zijn dat er tien. Ik heb al ieder jaar voor de sprinter in de ploeg moeten op kop rijden en dat is echt niet plezant. Ik jaag tot op drie ronden van het einde en in die laatste ronde haal ik een gemiddelde van 400 watt. Het is ook niet helemaal vlak, ook al lijkt dat zo. Het gaat wat omhoog en op die ambetante kasseitjes word je aan 70 km/u door elkaar geschud. Geen plezant toertje. Het is geen na-Tourcriterium.”

Corrigeer