Bemiddeling van Wilmès haalt (voorlopig) niets uit na frustraties om Bouchez: Vivaldi-partijen zonder akkoord uit elkaar

Bemiddeling van Wilmès haalt (voorlopig) niets uit na frustraties om Bouchez: Vivaldi-partijen zonder akkoord uit elkaar

Sophie Wilmès Foto: BELGA

Premier Sophie Wilmès (MR) zat zondagavond mee de partijvoorzitters mee aan de onderhandelingstafel over de vorming van een Vivaldi-coalitie. Haar voorzitter, Georges-Louis Bouchez, heeft de andere onderhandelaars danig op de zenuwen gewerkt dat Wilmès werd opgeroepen. Om halftien zondagavond zijn de onderhandelingen gestaakt.

LEES OOK. Formatiegesprekken voorlopig opgeschort: Bouchez (MR) jaagt iedereen van tafel

Maandag worden de preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) bij de koning verwacht voor hun eindverslag, waarbij ze ook de naam van een formateur zouden voorstellen die nadien de nieuwe eerste minister zou worden.

Maar zondagavond is er nog altijd geen witte rook. Om 21.30 uur zijn de onderhandelingen gestaakt. Maandagmiddag wordt er voortgewerkt. Zo meldt een woordvoerder van de preformateurs.

De onderhandelingen tussen de zeven partijvoorzitters werden zondagnamiddag onderbroken en vervangen door bilaterale gesprekken. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zou zijn niet-liberale collega’s danig op de zenuwen hebben gewerkt. Ze beschuldigen hem ervan een aantal punten van het ontwerpakkoord in vraag gesteld te hebben, onder meer over fiscaliteit, energie, migratie en het institutionele. Zaken waarover men dacht het eens te zijn.

Bouchez ontkende dat er vrijdag een akkoord was, toen de voorzitters van socialisten, liberalen, groenen en CD&V de fysieke onderhandelingen heropstartten.

Naar verluidt was de wrevel bij de niet-liberale voorzitters zo groot dat ze aandrongen op een herschikking van de MR-delegatie. Ze eisten dat de premier Bouchez zou bijstaan bij een hervatting van de plenaire discussies.

Sophie Wilmès kwam effectief te plaatse. Ze kan “zowel met links, als met rechts, met het noorden als met het zuiden praten”, wordt benadrukt.

LEES OOK. Formatiegesprekken voorlopig opgeschort: Bouchez (MR) jaagt iedereen van tafel

Corrigeer

MEER NIEUWS