Corona rukt opnieuw op in Gent: piek in positieve testen en besmettingen in rusthuizen

Corona rukt opnieuw op in Gent: piek in positieve testen en besmettingen in rusthuizen

Foto: David Van Hecke

Gent -

De Gentse coronacijfers hebben alweer een nieuwe piek bereikt. In de voorbije twee weken zijn 348 positieve tests afgelegd. Ook zowat alle buurgemeenten gaan over de alarmdrempel.

Er wordt massaal getest op het coronavirus in en rond Gent, en dat is duidelijk te zien in de besmettingscijfers. Die blijven in stijgende lijn gaan: met 348 positieve tests de voorbije twee weken heeft Gent een nieuwe piek bereikt. Omgerekend gaat het om 132 per 100.000 inwoners, een heel eind boven de alarmdrempel. Dat blijkt uit cijfers van wetenschappelijk instituut Sciensano. Sinds het begin van de coronacrisis zijn in Gent 1.688 positieve tests afgelegd.

Terug in het rusthuis

Het coronavirus is ook terug in de Gentse woon-zorgcentra. In wzc Domino, in de Rodelijvekensstraat, was er vorige week een uitbraak: dertien bewoners en vier personeelsleden raakten besmet. Een afdeling ging in quarantaine en intussen zijn twee besmette bewoners overleden.

Ook in Het Heiveld op de Antwerpsesteenweg waren er bij de laatste tests postieve gevallen: één bewoner en drie medewerkers. “De besmettingsgraad in Gent en in alle grote steden noopt tot rationele maatregelen”, klinkt het daar. Vanaf maandag zijn er wel soepeler bezoekregels: een afspraak maken hoeft niet meer en er mogen maximaal twee bezoekers per bewoner langskomen.

En op school?

De herstart van het onderwijs speelt eveneens een rol. Sinds 1 september is een vijftigtal positieve tests geteld onder de 57.000 leerlingen in Gent, op een dertigtal scholen. Maar de verspreiding blijft onder controle, klinkt het. De middelbare scholen in Gent kunnen nog zeker tot 25 september openblijven in ‘code geel’, heeft een crisiscel van het Gentse stadsbestuur vrijdag beslist. Maandag gaan de lessen aan de UGent wel van start met ‘code oranje’. In auditoria en leszalen gaan de lessen door in een bezettingsgraad van één op vijf, met mondmasker.

Ook in de Gentse buurgemeenten gaan alarmbellen af. Sint-Martens-Latem, Zelzate, De Pinte, Merelbeke, Deinze, Melle, Lochristi en Wachtebeke stijgen eveneens uit boven de alarmdrempel. In de ziekenhuizen blijft de situatie voorlopig onder controle.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN