Nederland krijgt eerste recycleerder van vervuild staal ter wereld

Nederland krijgt eerste recycleerder van vervuild staal ter wereld

Foto: Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

In het Nederlandse Delfzijl opent de eerste recyclefabriek voor vervuild staal komende donderdag zijn deuren. Het Nederlandse Purified Metal Company (PMC) gaat als eerste ter wereld vervuild staal verwerken tot ‘schone’ grondstof voor de staalindustrie.

Alleen al in Nederland komen volgens PMC jaarlijks tientallen tonnen staalschroot vrij. Dat staal is afkomstig uit de sloop van onder meer chemische installaties, boorplatformen en treinwagons, en kan vervuild zijn met asbest of chroom 6.

Het gepatenteerde proces van de fabriek uit Delfzijl biedt een circulaire oplossing voor dit vervuilde staal, dat nu tegen hoge kosten moeten worden schoongemaakt of gestort. Met het hergebruik van vervuild staal verlaagt PMC de CO2-uitstoot van staalproductie. De ambitie van de staalrecycler is om wereldwijd meerdere fabrieken te gaan bouwen.

De opening van de fabriek in Delfzijl gebeurt donderdag door koning Willem-Alexander, in het bijzijn van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Corrigeer

MEER NIEUWS