Voor het eerst in meer dan 50 jaar geen openingsstoet aan de KU Leuven

Voor het eerst in meer dan 50 jaar geen openingsstoet aan de KU Leuven

Archiefbeeld Foto: KU Leuven

Leuven -

Het is een jaarlijkse traditie, maar dit keer heeft de coronacrisis roet in het eten gegooid: de officiële openingsstoet der togati is voor het eerst sinds de jaren ‘60 niet kunnen doorgaan. Hoewel, toen de togati samen richting de Pieter De Somer Aula wandelden, had het gebeuren toch veel weg van een echte stoet.

Slechts één keer sinds de Tweede Wereldoorlog is het voorgevallen dat de officiële openingsstoet van de Leuvense universiteit niet is doorgegaan: dat was in ‘68, toen de perikelen rond de vernederlandsing van de universiteit op zijn hoogtepunt kwam. Meer dan vijftig jaar later kan de stoet een tweede keer niet doorgaan, dit keer door de coronapandemie.

Alhoewel, toen alle genodigden vanuit de Sint-Pieterskerk, waar de openingseucharistieviering plaatsvond, richting de Pieter de Somer Aula wandelden, leek het even alsof er van een afgelasting geen sprake was. Denk de mondmaskers en de grote afstand tussen de togati even weg, en alles leek zowaar te verlopen zoals elk ander academiejaar.

Rector Luc Sels vond het toch belangrijk om een, zij het beperkte, openingsceremonie te organiseren. “We kunnen het coronaveilig organiseren, dus doen we het ook.” Omdat er een beperkte toegang was, waren de eucharistieviering en de ceremonie bovendien ook volledig op het internet te volgen via een livestream.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN