Alarmdrempel overschreden: Kempen tellen 187 nieuwe besmettingen in een week

Alarmdrempel overschreden: Kempen tellen 187 nieuwe besmettingen in een week

Foto: Photo News

Turnhout / Ravels / Retie / Balen -

Sciensano noteerde maandag 44 nieuwe positieve coronatests in de Kempen, de op één na hoogste dagtoename sinds begin mei. Met 187 extra gevallen in een week zit de hele regio boven de alarmdrempel.

De coronadata van Sciensano maakten afgelopen weekend enkele bokkensprongen: Arendonk kreeg er zaterdag in een dag vijf nieuwe besmettingen bij, maar die verdwenen zondag alweer van de teller. Het is sinds maart nog niet eerder gebeurd dat de overheid eerder toegevoegde gegevens nadien weer verwijdert. Ook met één besmetting in Herentals deed zich die ongewone correctie voor. Maar de data van maandag vormden opnieuw een correctie: de vijf in Arendonk en één in Herentals kwamen er toch opnieuw bij, zelfs nog met enkele bijkomende coronapatiënten.

In de 27 gemeentes van het arrondissement tikte het getal in één week tijd 187 positieve tests aan. Dat is van een orde uit de eerste golf in april, wat aangeeft dat ook in onze regio het virus zich blijft verspreiden. De grootste stijgingen doen zich intussen karakteristiek in de steden en grootste gemeentes voor. Zo kreeg Turnhout er in zeven dagen tijd 26 besmettingen bij, Mol 25, Hoogstraten 17 en Herentals 13. Maar ook kleinere gemeentes zoals Ravels (+15), Retie (+11), Balen (+10), Arendonk en Beerse (+9) en Rijkevorsel (+7) zien zich plots met een forse toename geconfronteerd. In Herenthout, Herselt, Hulshout en Vorselaar waren er de voorbije week geen besmettingen.

Het zevendaags gemiddelde stijgt naar 26,71 besmettingen per dag, wat onze regio ruim boven de alarmdrempel brengt. Maar het veertiendaagse gemiddelde dat Sciensano sinds vorige week hanteert om het alarmpeil te bepalen, ligt daar met 18,07 nog nipt onder. Apart bekeken kleuren liefst 22 gemeentes op dit moment (diep)rood. Enkel Dessel, Herenthout, Herselt, Hulshout en Vorselaar zitten nog onder dat peil.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN