Ploeg van nieuwe Belgisch kampioen Dries De Bondt roert zich stevig op transfermarkt

Alpecin-Fenix blijft zich roeren op transfermarkt: ook Xandro Meurisse is op komst

Alpecin-Fenix blijft zich roeren op transfermarkt: ook Xandro Meurisse is op komst

Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Alpecin-Fenix beleeft topdagen. Dries De Bondt bezorgde de Belgische ploeg gisteren in Anzegem een tweede Belgische titel op rij. Met een sluwe uitval in de slotfase gaf hij iedereen, de Belgische Tourvedetten incluis, het nakijken. Intussen blijft Alpecin-Fenix zich stevig roeren op de transfermarkt. Na Jasper Philipsen is nu ook Xandro Meurisse op weg naar de ploeg van Van der Poel en de kersverse Belgisch kampioen.

LEES OOK (N+). “Na Tim Merlier vorig jaar pakt de ploeg van de broers-Roodhooft al voor het tweede jaar op rij de trui. Ook dàt is veelzeggend”

De status van World Tour-ploeg heeft Alpecin-Fenix (nog) niet. Maar dat de procontinentale ploeg van Mathieu van der Poel stilaan een topploeg mag worden genoemd, lijdt geen twijfel meer. Vorig jaar al won Tim Merlier de Belgische titel voor Alpecin-Fenix en gisteren was het de beurt aan een grandioze Dries De Bondt om de twee Belgische World Tour-ploegen het nakijken te geven in de strijd om de Belgische titel. Deceuninck – Quick-Step kon nog troost vinden in een tweede en derde plaats, maar vooral Lotto-Soudal bakte er niets van. Toen een groep van twintig renners na 100 kilometer wegreed, reageerde Lotto-Soudal te laat en te lauw. De twintig renners, onder wie De Bondt, bleven buiten schot en Lotto-Soudal greep overal naast.

Deze tweede Belgische titel op rij toont opnieuw dat de topploegen meer dan ooit rekening moeten houden met Alpecin-Fenix. En al helemaal nu de ploeg zich fors roert op de transfermarkt. Nadat eerder al de komst van het 22-jarige Belgische toptalent Jasper Philipsen werd aangekondigd, staat nu ook Xandro Meurisse heel dicht bij een overstap naar Alpecin-Fenix. De 28-jarige Meurisse maakte in 2019 indruk met een 21ste plaats in de Tour en was dit jaar nog rit- en eindwinnaar in de Ronde van Murcia. Daarnaast kan hij ook uitstekend in de Vlaamse klassiekers uit de voeten. Een imago van allrounder, dat hem deze week nog het statuut van reserve op het WK in Imola oplevert. De voorbije maanden was Meurisse, einde contract bij Circus Wanty Gobert, dan ook bij diverse ploegen in beeld. Bij Alpecin-Fenix zal hij niet alleen als luitenant van Van der Poel worden ingezet, maar zal hij ook meermaals zijn eigen kans mogen gaan. Na een goed gesprek met Alpecin-Fenix eerder deze week lijkt zijn komst naar de ploeg van Mathieu van der Poel dan ook zo goed als vast te staan.

LEES OOK. Dries De Bondt was bijna geen renner meer, nu is hij Belgisch kampioen: “Ik heb heel veel mensen te bedanken”

Derde kampioenentrui voor Alpecin-Fenix

Dries De Bondt is al de derde renner van Alpecin-Fenix die dit jaar nationaal kampioen wordt op de weg. Eerder greep Mathieu van der Poel de Nederlandse titel en werd Marcel Meisen al Duits kampioen door niemand minder dan topspurter Pascal Ackermann te kloppen. Het zegt veel over de relatieve weelde van de ploeg. “Zeker als je kijkt waar we die titels pakken”, zegt teammanager Philip Roodhooft. “België is het koersland bij uitstek, Nederland is ook een groot fietsland en Duitsland is de thuisbasis van onze sponsors Alpecin en Canyon. Los van het feit dat het gewoon plezant is om een heel jaar in een speciale trui te mogen koersen.”

Dat het lang niet meer alleen Van der Poel is die wint, doet Roodhooft deugd. “We zijn in de breedte gegroeid. Dit BK is daarvan het beste voorbeeld. Iedereen dacht dat we alleen maar de kaart-Merlier konden spelen. Maar we hadden nog een plan, en dat heeft gewerkt. Met De Bondt en Vergaerde in de kopgroep hadden we de hele wedstrijd controle. En: het toont dat we zelfs in een wedstrijd zonder Van der Poel meerdere opties hebben.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.