OVERZICHT. Dit heeft Veiligheidsraad beslist over coronamaatregelen: 5 nauwe contacten per maand - nieuwe quarantaineregels - mondmaskerregel aangepast

Premier Wilmès kondigde de aanpassingen van de regels aan in de persconferentie na de Veiligheidsraad Video: rr

Ondanks de stijgende cijfers worden de huidige coronamaatregelen niet verstrengd, zo heeft de Nationale Veiligheidsraad woensdag beslist. Premier Sophie Wilmès heeft wel een aantal aanpassingen aangekondigd, onder meer rond de bubbel van vijf, de mondmaskers en de verplichte quarantaine. Een overzicht:

- Gedaan met de bubbel van vijf, vanaf 1 oktober wordt gewerkt met een referentiecijfer voor de nauwe contacten. “Dat varieert tussen 1 en 5, afhankelijk van de gezondheidssituatie. Op dit moment adviseren de experts iedereen om per maand met maximaal 5 personen nauwe contacten te hebben. 5 personen buiten je huisgenoten. Dat zijn personen die je een knuffel kan geven, met wie je dicht bij elkaar een glas kan drinken, of samen kan eten... Mensen bij wie je dus de social distance niet respecteert. Let wel: in tegenstelling tot de “bubbel van vijf” gaat het hier niet om een verplichting, wel om een sterk advies. Als je de veilige afstand van anderhalve meter respecteert, mag je zo veel personen zien als je wil.

LEES OOK. Geen bubbel meer: politici rekenen op ons gezond verstand, maar is dàt wel verstandig? (+)

- Het dragen van een mondmasker is vanaf 1 oktober niet langer verplicht buiten, behalve op extreem drukke plaatsen, waar veiligheidsafstanden niet in acht kunnen worden genomen. Deze plaatsen worden bepaald door lokale autoriteiten. Wel verplicht blijft het op welomschreven overdekte plaatsen zoals bijvoorbeeld openbaar vervoer, winkels of bioscopen (ongeacht hoeveel volk er is).

- Bijeenkomsten: indien u zelf een evenement organiseert, blijft het aantal gasten beperkt tot maximaal 10 personen (kinderen niet inbegrepen). Dat geldt ook voor bijeenkomsten op straat. Professioneel georganiseerde evenementen, zoals trouwfeesten of recepties, zijn onderworpen aan de regels van de horeca. Er is geen limiet meer voor het maximale aantal gasten, maar het zijn er wel maximaal 10 per tafel, de bediening moet aan de tafels gebeuren en er geldt een sluitingsuur van 1 uur. Dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten. Een openingsdans op een huwelijk mag wel.

- Winkelen mag opnieuw met meer dan twee. Men mag gaan shoppen met dichte contacten, of met iemand anders als de sociale afstand van 1,5 meter nageleefd kan worden.

- Voor evenementen met publiek (ongeacht de aard ervan) blijft de limiet van 200 personen binnenshuis en 400 personen buitenshuis van toepassing. Hetzelfde geldt voor de uitzonderingen die eerder al werden vastgelegd in artikel 12 van het ministerieel besluit. Het gaat hier onder meer om bepaalde sportwedstrijden, culturele evenementen...

- Reizen: vanaf vrijdag is het niet langer verboden om rode zones te bezoeken (als het wel mag van het land van bestemming), al wordt het wel nog altijd sterk ontmoedigd. Reizigers die terugkeren uit een oranje zone moeten niet meer worden getest. Reizigers die terugkeren uit een rode zone, moeten zichzelf op de eerste dag van hun terugkeer 7 dagen in quarantaine plaatsen en een test laten uitvoeren op dag 5.

LEES OOK. België kleurt rood op de kaart en hoort zo bij vijf zwaarst getroffen landen van Europa

- Voor koppels met een verschillende nationaliteit en/of koppels die in verschillende landen wonen, worden de voorwaarden om elkaar te ontmoeten versoepeld. Zo moeten die koppels voortaan aantonen dat ze minstens zes maanden samenwonen (in plaats van 1 jaar) of 1 jaar een relatie hebben (in plaats van 2 jaar). De koppels kunnen ook - net als voorheen - “het bestaan van een gemeenschappelijk kind bewijzen”.

- De quarantaineperiode wordt verkort en vereenvoudigd. Er zijn twee opties: 1) Wie symptomen heeft, moet zich onmiddellijk 7 dagen isoleren en contact opnemen met zijn arts om zich zo snel mogelijk te laten testen. Als de test positief is, blijf je in quarantaine. Bij een negatieve test mag je uit quarantaine zodra je gezondheidstoestand dat toelaat. 2) Wie geen symptomen heeft maar wel nauw contact had met iemand die positief heeft getest, moet (zodra ze dit vernemen of worden gecontacteerd via de contacttracing) onmiddellijk 7 dagen in quarantaine gaan – te tellen vanaf het moment van het laatste nauwe contact met die besmette persoon. Op de vijfde dag moet de persoon zich laten testen. Als de test positief is, wordt de quarantaine met nog eens 7 dagen verlengd. Bij een negatieve test stopt de quarantaine na de zevende dag.

- Op 30 september wordt de mobiele app Coronalert gelanceerd. “De bediening is eenvoudig: uw telefoon reageert via een bluetooth-verbinding op apparaten die dicht bij u in de buurt zijn en kan u dus waarschuwen als iemand met het coronavirus voor een langere periode op minder dan anderhalve meter afstand is geweest.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN