Broodbakmixen massaal uit de rekken door Indische pesticide

Broodbakmixen massaal uit de rekken door Indische pesticide

Wie de komende dagen aan het bakken wil slaan, let best goed op. De afgelopen dagen en weken zijn massaal broodbakmixen uit de rekken genomen omdat er een residu van schadelijke pesticiden in is gevonden.

Het gaat onder meer om de broodbakmix voor donker brood en negengranenbrood van Soubry, de broodmix voor donker brood van Boni van Colruyt, het meergranenbrood van Soezie en een aantal broodmixen van Aveve. Maar ook de bagels met sesamzaad van Delhaize, Spar Colruyt Group en Albert Heijn worden teruggeroepen.

Al die terugroepingen zijn terug te leiden naar één bron. “Het gaat om een bedrijf dat sesamzaad invoert uit India”, zegt Hélène Bonte van het Federaal Voedselagentschap (FAVV). “Bij onderzoek bleek dat er een te hoog residu van de stof ethyleenoxide aanwezig was.”

Sesamzaad

Dat is een stof die gebruikt wordt als pesticide, maar in Europa is het verboden omdat ze schadelijk is voor de gezondheid.

“Het is belangrijk om te zeggen dat de contaminatie plaatsvond op de sesam zelf en dus niet in het eindproduct”, zegt Hanne Poppe van Colruyt, dat dus ook bloem uit de rekken haalde. “Er zit slechts een kleine hoeveelheid in het eindproduct. Het gaat bij ons om een heel miniem percentage aan sesam in die mix.”

De volledige lijst van teruggeroepen producten is te vinden op de website van het FAVV (http://www.afsca.be/consumenten/productterugroepingen/). Zij zijn momenteel nog bezig met tests en kunnen niet zeggen hoeveel bakmixen er nog zullen volgen.

Er wordt gevraagd om de producten niet te consumeren, maar terug te brengen naar de winkel. U krijgt uw aankoopbedrag terugbetaald.

Corrigeer

MEER NIEUWS