Na weken zoeken is nest Aziatische hoornaars gevonden: “Hopelijk hebben we drama vermeden”

Na weken zoeken is nest Aziatische hoornaars gevonden: “Hopelijk hebben we drama vermeden”

Het nest was al heel groot. Foto: hsb

Leuven -

Opluchting bij tal van imkers, want woensdagavond werd een nest Aziatische hoornaars verwijderd door de Leuvense brandweer. Die dieren zijn zeer gevaarlijk voor de inheemse bijenpopulatie, en dus is verdelging noodzakelijk.

De Aziatische hoornaar is voor de mens niet gevaarlijker dan een wesp, maar vormt wel een ernstige bedreiging voor de bijen. De exoot eet de bijen op, en dringt soms zelfs hun nesten binnen om daar schade aan te richten.

Daarom werd er meteen alarm geslagen toen midden juli een Aziatische hoornaar werd gespot aan de bijenkasten van school De Wijnpers in Leuven centrum. Niet veel later werd een nest gevonden in de Naamsestraat, maar dat bleek uiteindelijk niet van Aziatische hoornaars. Nu is er wél een nest gevonden.

“Ik had een Aziatische hoornaar gespot aan mijn druiven en aan mijn bijenkast”, zegt imker Jeroen Vervloessem van Leuving Bees. “Ik heb dan opgelet in welke richting die vlogen, en een andere imker deed hetzelfde. Door onze twee observaties te combineren, hadden we al een vaag vermoeden waar het nest zich zou bevinden. Daarna hebben we wiekpotten uitgezet in de hoop de hoornaars te spotten en de vliegrichting verder te bepalen en zo steeds korter te komen. We ontdekten een tuin die in aanmerking kwam, en gingen aanbellen. Het was meteen prijs.”

Het nest bevond zich in een boom op ongeveer 25 meter hoogte en was al bijzonder groot. Vermoedelijk zaten er zo’n 2.000 hoornaars in. De voorbije dagen ging de brandweer al een paar keer langs om het nest te verdelgen. Woensdagavond ging een gespecialiseerd team het nest ook effectief verwijderen. (Lees verder onder de foto)

Na weken zoeken is nest Aziatische hoornaars gevonden: “Hopelijk hebben we drama vermeden”
Zo ziet de Aziatische hoornaar eruit. Foto: hsb

“We hopen dat we erbij waren voor de jonge koninginnen konden uitzwermen”, zegt Jeroen. “We hebben er goede hoop op, maar zijn niet zeker.” Als die jonge koninginnen wel zijn uitgezwermd, zouden er volgend jaar 50 tot 100 nieuwe nesten kunnen opduiken in de regio, wat dramatische gevolgen kan hebben. Op het eerste zicht leek het nest echter nog redelijk nieuw. De experten vermoeden dat ze er op tijd bij waren. (Lees verder onder de video)

Nest Aziatische hoornaar gevonden - video: Hannelore Smitz. Video: Het Nieuwsblad

De zoektocht van de Leuvense imkers is na de verwijdering van dit ene nest echter nog niet gedaan. “We weten dat er momenteel nog minstens één ander nest is in Leuven”, zegt Jeroen. “Daarnaar zijn we op zoek met wiekpotten in de omgeving van de Naamsepoort en de Tervuursepoort. Het zou heel fijn zijn dat Leuvenaars die de Aziatische hoornaar spotten, ons dat melden. Zo kunnen we hopelijk zo snel mogelijk de verspreiding van de agressieveling stoppen.”

Na weken zoeken is nest Aziatische hoornaars gevonden: “Hopelijk hebben we drama vermeden”
Het nest hing op zo’n 25 meter hoogte. Foto: hsb

Explainer: Wat is een Aziatische hoornaar?

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio