Blijft de mondmaskerplicht in Gent overeind?

Blijft de mondmaskerplicht in Gent overeind?

Shoppers met mondmasker in de Veldstraat. In drukke winkelstraten lijkt de mondmaskerplicht niet snel te zullen verdwijnen. Foto: David Van Hecke

Gent -

Het mondmasker verplichten in het hele stadscentrum is niet nodig. Dat zei premier Sophie Wilmès woensdag na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. “Verplicht het alleen op plaatsen waar afstand niet kan worden gegarandeerd, zoals in drukke winkelstraten.” Blijft de mondmaskerplicht in het Gentse centrum dan overeind?

Sinds eind juli geldt de mondmaskerplicht in het grootste deel van het Gentse stadscentrum. Ook in enkele drukke straten in de buurt van het centrum en in de studentenbuurt is een lapje stof verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar.

Ook na de Nationale Veiligheidsraad van woensdag blijft de beslissing over de mondmaskerplicht in handen van het stadsbestuur. Premier Wilmès maakte wel duidelijk dat het niet nuttig is om in parkjes en lege straten een mondmasker te verplichten. “Doe het alleen op drukke plaatsen, waar afstand niet kan worden gegarandeerd.”

Wat dat concreet betekent voor de Gentse mondmaskerplicht, moet de komende dagen duidelijk worden. “Wij wachten op de officiële teksten van de Veiligheidsraad”, zegt Thomas Dierckens, woordvoerder van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “Vrijdag komen we samen met onze crisiscel en zullen we bekijken of bepaalde coronamaatregelen aangepast moeten worden.”

Boven de alarmdrempel

Intussen blijven de coronacijfers in Gent hoog. De voorbije twee weken zijn 360 positieve tests gemeld. Dat is ruim boven het niveau van de eerste golf in maart en april. Ook ruim boven de alarmdrempel van 50 positieve tests per 100.000 inwoners: Gent zit daar inmiddels aan 137. De voorbije maanden is de capaciteit wel gevoelig uitgebreid.

Sinds 1 maart, zeg maar het begin van de coronacrisis, zijn in Gent 1.747 positieve tests afgelegd. Ook de Gentse ziekenhuizen beginnen die stijgende trend inmiddels te voelen: het aantal opnames stijgt voor het eerst in maanden.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN