Een en drie voor Nederland: Anna van der Breggen kroont zich eindelijk tot wereldkampioene tijdrijden

Een en drie voor Nederland: Anna van der Breggen kroont zich eindelijk tot wereldkampioene tijdrijden

Foto: AP

Na vier zilveren medailles heeft Anna van der Breggen een gouden medaille op zak op het WK tijdrijden. De Nederlandse haalde het voor de Zwitserse Marlen Reusser en haar landgenote Ellen van Dijk. Titelverdediger Chloe Dygert leek op weg naar een tweede regenboogtrui, maar kwam ten val en moest opgeven. Onze landgenoten speelden geen rol van betekenis met een 33e plaats voor Sara Van de Vel en een 34e plek voor Ann-Sophie Duyck.

LEES OOK. Horrorcrash voor de titelverdedigster: Chloe Dygert knalt tegen hoge snelheid over vangrail op WK tijdrijden

Chloe Dygert versus Annemiek van Vleuten leek vooraf het grote duel van het WK tijdrijden in Imola, maar een valpartij in de Giro Rosa nekte de Nederlandse haar kansen en ze kwam niet aan de start in Italië. Wel wil de Nederlandse alsnog van de partij zijn in de wegrit, ondanks haar polsbreuk.

Geen Van Vleuten dus, een tweede titel voor Dygert leek de logica zelve. Toch was het ook uitkijken naar haar vervangster Ellen van Dijk, wereldkampioene tegen de klok in 2013 en goed voor brons in 2018 en zilver in 2016 op het WK. Maar eerst kwamen enkele mindere goden aan bod met de Deense Emma Norsgaard die de eerste echte richttijd neerzette met 41:42. Daarna was het uitkijken naar naar Amber Neben die twee seconden onder de chrono van de Deense dook. Grace Brown deed nog beter en klokte af op 41:40.

Tot de Duitse Lisa Brennauer over de finishlijn reed met 41:05. Verrassing alom toen de Zwitserse Marlen Reusser aan het eerste tussenpunt passeerde. Zij was 28 seconden sneller dan Brennauer en wat later gaf Anna van der Breggen zelfs 10 seconden prijs op de Zwitserse.

Was een verrassing in de maak? Toch niet, want de titelverdedigster Chloe Dygert verpulverde de tijd van Reussen met 27 seconden en ze leek op weg naar een tweede gouden plak. Tot ze ten val kwam in een bocht en over een vangrail belandde. De Amerikaanse kon haar tocht niet voorzetten, plotseling ging het tussen Van der Breggen, Reusser en Van Dijk. Het was uiteindelijk Van der Breggen die perfect ingedeeld had en aan de finish 15 tellen overhield op de Zwitserse Reusser. Ellen van Dijk finishte op 31 seconden en pakt dus haar tweede brons op een WK.

Belgische dames stellen teleur

Met een 33e en 34e plaats, op 50 deelneemsters, braken de Belgische dames geen potten op het WK tijdrijden in Imola. Ann-Sophie Duyck klaagde over pijn aan de lever, Sara van de Vel hoopt vooral om de ervaring mee te nemen naar de toekomst.

Ann-Sophie Duyck behaalde in Ponferrada 2014 haar beste resultaat in een tijdrit op het WK ooit, een vijfde plaats. Daarna verging het haar minder en in Imola liep het niet beter na bijna anderhalf jaar vol blessureleed en finishte ze als 34e. “Het was een complete ramp”, zei ze na afloop. “De eerste drie, vier kilometer lag ik nog op schema, maar plots kreeg ik last van pijnscheuten in mijn lever en kon ik niet meer de waardes trappen die ik voor ogen had, zelfs niet eens trainingswaarden. Dit is frustrerend.”

Sara Van de Vel reed haar eerste WK ooit en eindigde als 33e. “Het was eigelijk nog wel leuk”, klonk het kort. “Het liep beter dan tijdens de verkenning. De benen draaiden beter dan in de opwarming en ik ben blij dat ik onderweg dat goede gevoel gevonden heb. Uiteraard, ik besef wel dat mijn uitslag niet top is, maar dit was mijn eerste WK. Er zijn nog veel dingen waar ik moet aan werken en ik hoop om dit mee te pakken naar de volgende koersen”, eindigde de triatlete.

Vrijdag werken de mannen hun tijdrit af. De Belgische kleuren worden verdedigd door Wout van Aert en Victor Campenaerts.

Een en drie voor Nederland: Anna van der Breggen kroont zich eindelijk tot wereldkampioene tijdrijden
Foto: AFP

Uitslag:

1. Anna van der Breggen (Ned) in 40:20 (47,157 km/u)

2. Marlen Reusser (Zwi) 0:15

3. Ellen van Dijk (Ned) 0:31

4. Lisa Brennauer (Dui) 0:45

5. Grace Brown (Aus) 1:01

6. Amber Neben (VSt) 1:20

7. Emma Norsgaard (Noo) 1:22

8. Mieke Kröger (Dui) 1:31

9. Lauren Stephens (VSt) 1:43

10. Vittoria Bussi (Ita) 1:46

...

33. Sara Van De Vel 4:23

34. Ann-Sophie Duyck 4:46.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.