Carnavalisten Aalst willen tentoonstelling in plaats van afgelaste stoet: “Meer dan zatlapperij”

Carnavalisten Aalst willen tentoonstelling in plaats van afgelaste stoet: “Meer dan zatlapperij”

De carnavalisten willen dat mensen eens echt kunnen stilstaan bij de karikaturen die ze maken Foto: Fred Debrock

Aalst -

Door corona rijdt er in februari geen carnavalsstoet door de Aalsterse straten, maar de carnavalisten werken aan een alternatief: een openluchttentoonstelling waarin ze hun creativiteit willen tonen met beelden tot zes meter hoog. “Mensen denken bij Aalst Carnaval vaak alleen aan de zatlapperij, terwijl wat wij doen echte kunst is. Niet iedereen kan zulke karikaturen maken hoor. Dat willen we nu eens tonen.”

Eerder lanceerde de Aalsterse burgervader Christoph D’Haese (N-VA) het plan om een zomercarnaval te organiseren in het laatste weekend van juni om zo de geschrapte stoet te vervangen. “Maar veel van onze carnavalisten zagen dat niet zitten”, vertelt Willy Van Mossevelde (74), voorzitter van de groep De Bjein Treizen. “Dus lanceerde ik mijn idee: een openluchtexpo. Dat werd maandag door de koepel van vaste carnavalsgroepen goedgekeurd, ik werk het nu uit om het aan het stadsbestuur voor te leggen.”

LEES OOK. Aalst overweegt carnaval te verplaatsen naar de zomer

Bedoeling is om op een vijftiental plaatsen in Aalst - invalswegen en pleinen - structuren te plaatsen die gemaakt zijn door de carnavalsverenigingen. “Tafereeltjes die kunnen bestaan uit beelden tot zes meter hoog en waarbij je telkens een ander verhaal te zien krijgt. Op deze manier kunnen de verenigingen hun creativiteit eens op een andere manier aan de mensen tonen. Kunnen ze bewijzen dat wat ze jaar na jaar op hun wagens maken, niet alleen humor is, maar vooral echte kunst. Want dat maakt toch ook de rijkdom van ons Aalsters carnaval: de magnifieke wagens. Mensen zullen nu de tijd hebben om stil te staan bij de schoonheid ervan.”

Naast tonen wat ze in hun mars hebben, ziet Van Mossevelde nog wel enkele andere voordelen aan het project. “Op die manier vermijden we eerlijk gezegd ook wel het zwart gat dat ons te wachten staat nu er in februari geen stoet is”, zegt Van Mossevelde nog. “En het is een uitgelezen kans voor de verenigingen om eens samen aan iets te werken, in plaats van zoals elk jaar enkel met hun eigen wagen bezig te zijn.”

Corrigeer

MEER NIEUWS